Топ-15 від Щеглової. "Сучасний Шерлок"

Всім привіт! Пристрасті навколо Шерлока не стихають і це не дивно. Адже було подано чимало робіт, авторам цікаво знати про рейтинги, що пішло не так, або вони так лише кажуть, а насправді… Чи готові сприймати критичні зауваження насправді? Спокійно, без доведення, що критик щось там не зрозумів? Що то був такий хід та така ідея? Подивимось.

Тож, враження «Сучасний Шерлок». Мій власний ТОП-15. Зауважу, що, напевно, серед всіх членів журі я була найсуворішою. Максимальні 50 балів не поставила нікому. Але я намагалася оцінювати чесно та об’єктивно, наскільки це можливо.

Зараз я розпишу про власний ТОП, ті роботи, які мені сподобались, та вкажу на деякі недоліки, які побачила в цих роботах. Роботи виставляю в режимі від «найбільше сподобалось». І зауважте, це лише мій власний ТОП, моя суб’єктивна думка. Про те, який ТОП склався за всіма оцінками журі можна глянути тут.

1. Таліана. Троянди в лісі.

Ця робота мене вразила неймовірно і очолила мій власний ТОП. Власне я вважаю, що вона у конкурсі є найбільш вдалою та емоційнішою. Прочитавши, я прийшла у захват. Оповідання колоритне, яскраве та дуже атмосферне! Читаючи, я з перших рядків отримувала естетичну насолоду! Образи дуже яскраві, оповідь ведеться рівно і торкає, немає перевантаження діалогами, з'являється відчуття присутності там, поруч з героєм. Всі локації об'ємні, персонажі живі. Що там казати, я настільки проникла співчуттям до головного героя, що вже сама гадала, невже вбито? Хоч би знайшов! Що ж там сталося? Про кінцівку казати – то буде спойлер, і я б не взялася тверезо оцінювати, така кінцівка – то плюс чи мінус. Але текст – справді супер! Інтрига тримається до кінця твору. З недоліків, кілька друкарських помилок та обкладинка. Ось тут якраз той випадок, коли обкладинка не приваблювала мене взагалі, і певний час я відкладала роботу через це. Як виявилося згодом, вона і близько не відповідає суті роботи.

2. Андрій Марченко. Долоня мерця.

Про роботу переможців я писала в окремому блозі – ось тут.  Повторювати не буду.

3. Вадим Володарський. Павук.

Добрий та ефектний детектив. Власне у мене крутиться на язиці: класика жанру. Реалістично та яскраво написано. Образи живі і цей хід, коли у перших рядках дається точка зору жертви, що не кажи, а пробирає до тремтіння. Пів сторінки, образ створено і ти вже безмірно співчуваєш йому. Образ Шерлока представлено. Приймаю його бачення. Образ вбивці дається маяками, але не скажу, що кричуще. Із зауважень, кінцівка. Я не проти відкритих кінцівок, користуюся ними, класний хід. На мій погляд, вона не дуже вдало реалізована. 

4. Ана Пест. В горі та радості.

Про роботу переможців я писала в окремому блозі.

5. Sandr. Відьмі – вогню.

Читати це оповідання було цікаво. Яскравий світ, в який занурюєшся ледь не з перших рядків. Колоритні та повноцінні образи. Оповідання захопливе. Автору вдалося органічно вписати детектив в інший світ і образ Шерлока мене цілком задовольнив. До того ж наявні кілька раптових поворотів, що додають оповіданню цікавості. Карколомна кінцівка.

6. Іванка Сокіл. Відлуння.

Про роботу переможців я писала в окремому блозі.

7. Анна Пахомова. Старший інспектор Міськбезпеки і схиблений ангел.

Колоритний, яскравий образами початок. Жартівливе подання. В міру весела, незвична та оригінальна історія. Дійсно багата на образи. Продумане місце події, продумана структура суспільства. Насправді, враховуючи розмір твору – світ створено дуже майстерно! Оптимально поєднано діалоги та описання. В цілому враження позитивне, але шалений спойлер у назві.

8. Людмила Мальована. Блакитний Маврікій.

Робота по-своєму шикарна. Життя без прикрас, як воно є. Таке чіпляє і це фішка авторська у даному творі. Мега яскраві персонажі і подробиці, що додають оповіданню об'єму, роблять персонажі живими та реалістичними. Яскраво прописані навіть пересічні персонажі. Детективна складова - неоднозначна. Адже вбивство є, розслідування є, але… По суті слідчому пощастило. Бо він відкривати справу захотів лише через те, що свідок щасливо знайшовся. Вірю, що так воно в житті і є, але саме це і обурює. Кінцівка – неоднозначна. Моментами здалася алогічною, що саме можу написати у приват, аби не було спойлеру. Але розлита олія – це блискуче!

9. Ірина Ярошенко. Вуаль.

Яскравий твір, з прописаними деталями. Образи колоритні, постають перед уявою з легкістю, ніби живі і стоять поруч. Локації прописані так, ніби авторка описує місця, де була сама. Я спитала, не була, але ретельно працювала над створенням локацій. Яскраві, персонажі, як живі, місце діє, наявний ефект присутності. В цілому сподобалось. Кінцівка трохи збита, мені здалася натягнутою мотивація до вбивства.

10. Ірина Ярошенко. Системна помилка.

Ця робота мене у першу чергу вразила не стандартним, не стереотипним образом Шерлока та проблематикою. Детективна складова наявна у формі загадки, ведеться розслідування і воно службове, а не кримінальне. Яскраво прописані локації, з образами справа трохи гірше. Авторка обрала фактографічний принцип подачі інформації, що, на мій погляд, не зіграло на користь твору. Наявні багато зайвих реплік, прибравши які, можна було вивільнити місце для образів.

11. Ярина Мартін. Приховане видіння.

В цьому випадку авторці зіграла на руку наявність першого оповідання. Мимоволі їх порівнюєш і друге оповідання, на фоні першого, грає яскравими фарбами. Водночас саме це народило і кілька недоліків у роботі. Так буває, коли пишеш серію і вважаєш, що читач вже знайомий з героями. Але порада автору, не забувати, що над образами варто працювати у кожній серії серіалу. У вас вони в цьому оповіданні майже відсутні. Я їх бачила лише того, що читала першу роботу. Втім, написано файно та інтригує. Детективна складова на рівні, все за жанром: труп, розслідування, Шерлоки. Кілька деталей щодо наявності у кімнатах якихось речей – створюють локації. В цілому досить гідне вийшло оповідання!

12. Надія Голубицька. Лялька Синьої бороди.

Яскрава обкладинка, через яку вже хочеться відкрити роботу. Щонайменше оригінальне оповідання. Написано легко і живо, хоча не вистачає трохи барв для описання. Інтрига тримається до кінця твору. Шалений плюс назві, багатогранна та яскрава, особливо на фоні розв’язки. В рамках задуму ніби все гаразд. Але все одно не вистачало мені колоритності в образах, написано трохи поверхово.

13. Галицька Пані. В гостях у смерті.

Авторка подавала дві роботи і першою я читала іншу. Авторка надурила журі з іншою роботою, то не детектив, навіть поруч з детективом не стояло. Тому читання цієї роботи я весь час обурено відкладала. Та зобов’язання є, врешті відкрила і стала читати. Неупередженість – наше все. Тож, попри перше враження, мушу визнати: написано оригінально, цікаво, інтригує.

14. Буяна. Цитриновий поцілунок.

Оповідання, яке мені сподобалось і по-своєму вразило. Там все продумано, красива помста, вишукана гра з читачем та Шерлоком. Детективна складова на гідному рівні. Але, Буяночко, вибачте, виконання суттєво знизило мої Вам бали. По-перше, початок з діалогу не дуже добре. Ніби і немає такого писаного правила, але насправді вважається ознакою дурного тону. Якщо автор все ж вирішує починати з діалогу – це мусить бути фраза бомба. Так щоб відразу кидало головою об стінку. Багато зайвих діалогів. Структура всієї роботи – ті ж самі діалоги. І хоча в цілому враження від роботи – ефектність, оцінки вийшли не такими, як могли б бути.

15. Оксана Усенко. Правильний варіант.

Цю роботу я теж включила у свій ТОП лист, через змістовну ідейну складову. Авторка підіймає важливе питання насилля серед підлітків, ідейне зараження, депресивний регіон і гамузом всього ще потроху. Важливо, аби такі роботи були, аби їх читали, аналізували. У авторки сильно прописані локації, що грає на користь твору. Але… Так знов таки, велике «але» до виконання. Спроба розкривати образи діалогами – хибна на 100%. Вона не дає бажаного результату. Оповідання виходить пласким, позбувається дії та образності. Діалоги – зло.

Висновуючи, хочу сказати, що раджу ці роботи до читання всім, хто ще не читав. Не мала наміру когось ображати, все написане мною – моя суб’єктивна думка. Просто так вийшло, що ваша оцінка від неї залежала.

Щодо решти робіт, які не увійшли в цей блог, можу в цілому описати свої зауваження до текстів учасників та вказати, що, на мій погляд, вдалося. Але краще буде, якщо охочі просто звернуться у приват. Інакше виходить багато букв, навряд чи це будуть читати всі, а мені витрачати час. І, певно, я лишу за собою право відмовити автору навіть у такому повідомленні, не пояснюючи причин. Сподіваюся на розуміння. Але були роботи такі, які я не готова коментувати в принципі. Погодьтесь, далеко не в кожному конкурсі автори бачать навіть такий фідбек.

Всім добра та гарних книжечок!

11 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Анна Пахомова
19.10.2019, 00:27:03

Нарешті я з'явилась в чийомусь рейтингові))) зазвичай колеги про мене не пишуть. Вам дякую, що знайшли кілька приємних слів. Дуже приємно!

Показати 3 відповіді
Лія Щеглова
20.10.2019, 10:19:49

Анна Пахомова, дуже приємне оповідання виявилося для мене! Відкриття автора. Дякую за участь!

avatar
Оксана Усенко
18.10.2019, 11:56:18

О, Павук мені теж дуже сподобався:) Взагалі так, читаючи критику розумію, що ми всі дуже суб'єктивні:) Особисто в мене до власної роботи теж була купа зауважень, проте не таких:))) Дякую за критику і зауваження. Якось я полюбляю діалоги, бо вони мені здаються більш живими, тому я полюбляю їх і писати і читати.
А ще схиляю голову за вашу роботу. В мене не вистачило терпіння всі твори просто перечитати, десь на половині закінчилось терпіння:)))

Показати 16 відповідей
Лія Щеглова
20.10.2019, 10:17:08

Ана Пест, з цим я і не сперечаюся)

avatar
Ана Пест
18.10.2019, 23:10:13

Серед усіх вищеназваних творів я не читала лише один: "Троянди в лісі". Вже шкодую, що оповідання пройшло повз мою увагу. Ви розігріли моє бажання зануритись у нього.
А найбільше з усіх прочитаних творів мене зачепила, напевно, "Долоня мерця". Історія не схожа на інші, де у детектив органічно вплітається науково-містична складова. Хоча багато було фаворитів, адже читала їх з точки зору звичайного Читача: "подобається" - "не подобається", без рейтингу та шот-листа)))).
Я в захваті від того, яку роботу ви виконали! А Вам особисто вдячна за такий цікавий огляд.)

Лія Щеглова
20.10.2019, 10:15:14

Ана Пест, Було б цікаво побачити Ваше враження від цієї роботи. Тішить, що по багатьом роботам думки співпали. Дякую за участь) І ще раз вітання з перемогою!

Дякую за зауваження. Можливо, нестача барв в описаннях сталася через те, що твір скорочувався і саме ці описи різалися безжально, щоб уміститися в кількість знаків. Можливо, щось ще. В будь-якому випадку однозначно є над чим працювати і працювати.

Лія Щеглова
20.10.2019, 10:13:35

Надія Голубицька, так, розмір, як кажуть, багатьом зіпсував, хотілося б більше місця. Але, у первинній версії ідеї було 20 тис.)))) То вже згодом збільшили удвічі, до речі я була проти, бо це ж все читати, але врешті правила склалися такими.
Насправді, без учасників не було б конкурсу. Тож в будь-якому разі, у Вас була цікава робота і шикарна ідея. Я не шкодую про час, який було на неї витрачено! Дякую за участь!

avatar
Буяна Іррай
18.10.2019, 13:22:25

Неочікувано побачити себе на 14 позиції. Трохи не приємно, але вдячна за відгук, бо це змушує рости. Чудово розумію, що у мене не високий рівень знання мови, тому буду й далі працювати. Дякую,що присвятили свій час для цього блогу, адже не тільки я для себе щось взяла.Питання щодо виконання, то справа у діалогах, чи ще десь наляпала?

Показати 2 відповіді
Буяна Іррай
18.10.2019, 17:47:06

Та які образи) Я рада отримати конструктивну критику, щоб розуміти на що заертати увагу. Ще раз дякую за вашу працю!

avatar
Sandr
18.10.2019, 15:08:40

Моя подяка за відгук)

Лія Щеглова
18.10.2019, 17:30:13

Sandr, прошу!) Приходьте ще)

avatar
Ірина Ярошенко
18.10.2019, 11:07:05

Щиро вдячна за такий блог: ясно, чітко, по поличках. Я далеко не всі твори читала, але після ось таких аналізів від журі обов'язково перечитаю при нагоді. Дякую за високу оцінку моїх робіт, звісно, є ще багато над чим працювати, але детективи писати, то, мабуть, не моє, не знаю, як їх люди пачками створюють. Здається, легше роман фентезі написати, ніж одне детективне оповідання)) Але, то може лише для мене.
А ще, у мене питання - після закінчення наче було 53 роботи, зараз глянула 51! Куди вони зникають, учасники що, вирішили їх позбутися і повидаляли?

Показати 3 відповіді
Ірина Ярошенко
18.10.2019, 17:29:41

Лія Щеглова, я вже доросла дівчинка, навчилася, слава богу) тому щиро дякую, тим більше, це ще не рознос) от коли до кожного слова буквально "прикапуються", і кажуть "то все дурня", і "не пишіть, бо таких графоманів, як ви, вже стільки! А от ми... "Николай Второй", от ми вміємо писати, не те, що ви...", от те вже якось чіпляє, бо не розумієш, чому так і звідки таке зверхнє ставлення. А от коли 1, 2, 3...10, то сідаєш, і аналізуєш.

avatar
Ярина Мартин
18.10.2019, 11:19:27

Дуже вдячна за конструктивну критику! Незнаю чому дехто її не сприймає, але саме ваші зауваження до першого оповідання спонукали мене написати друге та виправити недоліки.

Лія Щеглова
18.10.2019, 17:26:22

Ярина Мартин, дякую, що нормально сприйняла, друга робота справді вийшла набагато ефектнішою за першу. Практика вирішує все! Натхнення, Ярино!

Смаки і розуміння тексту у кожного своє) як я писала, комусь золото, комусь г*мно)

Лія Щеглова
18.10.2019, 17:23:50

Хелен Соул, є таке, тому і беруть в журі більше, ніж одного, зазвичай)

avatar
Галицька пані
18.10.2019, 10:56:21

Доброго дня! Дякую за відгук. Але дурити когось у мене не було жодного наміру. В умовах конкурсу було сказано, що приймаються і твори з нотками фентезі. А щодо відсутності детективу в моєму творі ... не погоджуються. Зрештою, якщо я щось неправильно зрозуміла і твір не підходив на конкурс, можна було його просто не приймати. В будь-якому випадку дякую за позитивний відгук на мій другий твір.

Лія Щеглова
18.10.2019, 17:23:25

Галицька пані, мій колега зі складу журі у сусідньому блозі про це змістовно пройшовся, я не буде повторюватися, ось посилання: https://litnet.com/uk/blogs/post/109289
Нотки, але не навпаки. І ми не могли читати твори на етапі прийняття робіт. Оцінювали з анотації. Якщо б журі читало роботи до прийняття - було б все це надто довго. Втім, блог же не про ту роботу. Суперечка не має сенсу.
За "в гостях у смерті" дякую, було приємно його читати.

Інші блоги
Пограємо в угадайку?)))
Привіт-привіт! Встигли за мною засумувати?) Ні?) А я попереджала, що дістану вас своїми блогами))) У мене для вас уже є новинка, хоч і коротенька, але запальна. З тегом 18+, і повірте, він там недарма ;))) Але поки я її не публікую.
Де новинка? Премʼєра відкладається?
Не хвилюйтесь, ні. Все буде на початку на червня, як і обіцяла. Тільки трохи пізніше, бо бачу, що не встигаю до першого числа. Тому, щоб ви не сумували, накидаю вам трохи спойлерів
Якою програмою ШІ ви користуєтеся?
Привіт) Друзі, я зараз в муках створення обкладинки для нової книги. І тому у мене до вас важливе питання - яким додатком чи програмою ШІ ви користуєтеся? У мене це Imagine. Я ним більш-менш задоволена, але цікаво було
Знижка на фентезі-детектив
Привіт, дорогі читачі! Сьогодні на книгу "Багряні силуети" діє знижка 25%! Це буде єдина знижка на передплату. Тому запрошую усіх, хто ще не наважився придбати книгу, до читання. Ця історія перенесе вас у новий авторський
Спробуєте вгадати?
Вітаю, шановні читачі! Цей пост тільки для тих, хто зараз читає Полонянку спустошених земель під час написання! Я сьогодні перепила кави, а тому бажаю уваги і спілкування! :)) І у моєму блозі сьогодні цілих два пости, сподіваюся,
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше