Ти будеш моєю — чесний відгук

Редфлаг розвивається дивовижним танцем на вітру…

Колись я дивилась японську кінематографію про дівчину, яку відправили у лігво вампірів. Ідея за цим сюжетом полягала в філософському розмірковуванні: якщо відправити вівцю до зграї вовків, що станеться? Її вбʼють? Звісно. Але як: один з вовків жадібно забере її до себе чи всі поділять її порівну?

Головні герої:

— Головна панянка.

— Темний (кримінальний авторитет)

— Братик.

За сюжетом головна героїня шукає свого зниклого брата і переконана, що кримінальний авторитет Темний має його. Дівчина зі сміливих, погрожує величезному здорованю, щоб він віддав брата.

«Склала руку в кулак, відкинувши великого пальця, і провела ним по шиї».

Чого лише великий палець йому показала? Треба середній. Коли 150 см зросту показує тобі великим пальцем по шиї, то не страшно. А середній дратує :)) Туди його! Хай знає, як молодшого чіпати.

Дістати брата у кримінального авторитета не вийшло, тож героїня думає, що робити далі. Зникла людина.

«В поліції з мене посміються».

Ну хай спробують, службове недбальство ст. 367 Кримінального кодексу України, позбавлення волі до 5 років.

В поліції: «Я по вашому винен кинути всі свої справи і піти обшукувати Темного?»
Ну що ви, достатньо того, щоб ви взялись за справу, а вже потім власноруч дійшли до Темного і так, обшукали. Це ваша робота.

«Тобі що захотілось в камері посидіти? Та я тобі зараз влаштую».

Героїня у моїй уяві: На якій підставі? Документи з собою, образ, скарг та нападу з мого боку не було. Перевищення службових повноважень ст. 365 Кримінального кодексу України, погроза насильства - позбавлення волі від 3 до 8 років.
Але, на жаль, вона не юрист :(

«Він за два кроки підійшов до мене і схопив, за то саме місце, що й охоронець».

Знову стаття 365 Кримінального кодексу, тяжкі наслідки — від 7 до 10 років.

«Останній раз начальник натякнув на (18+) за підвищення».

Ст. 154, 161, 182 Кримінального кодексу. З найяскравішим салатом сяде на 8 років. Уявіть, скільки грошей вона б заробила, якби була юристом?

Темний: «Тобі ж років так десять сидіти… Ти ж намагалась мене вбити». Має рацію, але щоб було 10 років, вона мала б таки той курок спустити. А так… 6 місяців з хорошим адвокатом.

Важлива примітка: Я засуджую абʼюзивні стосунки у всіх видах. Чоловіки не мають використовувати силу та психологічний тиск заради власної цінності. Жінки не мають відчувати себе жертвами та лякатись кожного разу, коли купа мʼяз підвищує тон. Хочу, щоб героїня в кінці книги відкрила школу самозахисту та допомагала іншим жінкам. Дуже хочу.

Герой ламає охоронцю руку, відразу підписуючи собі статтю 125 Кримінального кодексу, до 10 років увʼязнення. Милашка.

«За хамство посадив її в камеру».

Шановний, це за якою статтею в камеру? А, ми вже про нього говорили, він собі на 8 років наробив. Ух, який врожай, рухаємось далі.

Героїня домовляється мати справу з Темним, щоб той у свою чергу допоміг їй з братом, адже його викрали.

Викрадач брата пише героїні унікальну інформацію, яку має знати тільки він сам. Героїня приймає це за доказ життя. А що заважало дізнатись унікальну інформацію у хлопця декілька годин тому, вбити і видати це за правду? Довірлива дівчина, надто довірлива. Вівця серед вовків.

Головний сюжет твору рухається навколо кримінального головного героя, влади у місті та положення молодшого брата героїні у всій цій ситуації. Вона піде на все, аби його врятувати. Та чи варто віддавати всю себе без залишку? Чи справді перед тобою така ж звичайна вівця, чи хижі вовчі очі приховані за ширмою?

Героїня цікавиться у чоловіка, чому вони мовчали, поки йшли, якщо небезпеки не було?

«Щоб ти менше говорила, мені треба подумати».

Редфлаг розвивається дивовижним танцем на вітру…

«Звір підходить до своєї жертви».

Героїня неодноразово називає героя звіром. І якщо на початку це слугує порівнянням — він такий великий, брутальний, наче дикий, то потім вона себе ідентифікує жертвою.

«Хижак загнав свою жертву у пастку».

Вона розуміє ситуацію, але метеликом летить на вогонь.

«А коли пальці торкаються моїх складочок, я відлітаю в іншу реальність».

В реальність, де тренувалась до літа, щоб позбутись складочок на боках! :)))

Її світогляд відображається навіть у  свідомому виборі. Персонаж А (злий зараз, добрий в минулому), персонаж Б (злий у минулому, добрий зараз), і вона. Цілком добра у минулому і зараз. Їй треба когось вбити, щоб врятувати решту. Тож… її вибір — найпростіша втеча від відповідальності. Чи можемо ми звинувачувати її в цьому?

Ближче до кінця ми взнаємо дитинство героїні, де мама «гладила по волоссю і казала, що все мине», а тато «розказував, як правильно вчинити». Тоді хто так сильно поранив героїню, що всі її вчинки від слабкої позиції?

«Ти намагався, а це головне».
Вибач, я перебив весь посуд замість того, аби помити.
«Ти намагався, а це головне».
Вибач, ти просила каву в ліжко, а я вилив її на тебе.
«Ти намагався, а це головне».
Господи, як же мені хочеться обійняти дівчину та труханути добряче за плечі? Хай прокинеться та тікає від цього «намагатора».

«І те, що йому соромно… показувало, що йому не все одно на мене».

Класична поведінка жертви. Як там було? Ти намагався, а це головне?

Не хочу ввести в оману — герой може бути насправді позитивним та добрим всередині, але героїня дістається своїх висновків не через його вчинки, а через слова. Чому вона закохалась у нього? Бо прес красивий? Моє припущення — він спокусливий маніпулятор та полюбляє суцільний контроль. Робиш, як я скажу.

«Тому я вирішила почекати, дати ще один шанс». А якби вдарив? Теж ще шанс?
«Життя призначене для того, щоб ми помилялись». Та ні. Без помилок немає результату, авжеж, але створення життєвих перешкод не є ціллю. Якщо ти за мету ставиш завжди робити помилки, то коли бути щасливою?
«Якщо це знову велика помилка, то я буду зараз хоч трошки щаслива». Це оманливе відчуття. В крові, у тотальній небезпеці, у полоні після майже насильного взяття ти… трошки щаслива?

Герой злиться. Героїня спочатку накручує себе («я що, винна?»), питає що сталося. Отримує філософську відповідь в агресивній манері. Героїня робить висновок, що герой їй не довіряє та засмучується. Але таке життя жертви, тому вона доходить висновку, що герою не байдуже — просто зараз «не готовий поділитись з нею».
А ліжко ділити готовий. Такі діла.

Героїня вибачається за те, що її зрадили, їй завдали шкоди, але вона продовжує виправдовувати кривдника:

«Вибач, ми з … трошки посварились».

Героїня не здатна когось звинувачувати, адже у її філософії всі мають добрий початок всередині. Це мало б траплятися, якби ті самі люди неодноразово не погрожували її життю. Називали мерцем, викрадали, приводили до жахливих вбивць та брехали, але героїня вважає, що вони «трошки посварились».

«Надіюсь ви не розчарувались в мені?»,

— каже вона навіть не важливо кому, адже думка інших людей виступає в основі її самооцінки.

Увага! Далі невеличкий спойлер:

Приїхали в РАГС (ЗАГС — це російською). Герой не робив пропозиції, не питав, чи хоче вона цього. Дівчина сміється, каже, а чого пропозицію не зробив:
«— Я б і так погодилась…
—Тому й не робив».
Ставлення, як до собаки. Ніжне, любляче, але у собаки не питають, чи хоче вона їхати до ветеринара чи носити нашийник.
Примітка: герой переслідував певні цілі, авжеж, але він при цьому не питав героїню чи хоче вона того. Ми ж коли ведемо собаку до ветеринара також хочемо кращого для неї? Щоб жива була. Здорова.

Далі без спойлерів:

Навіть фільм в кінотеатрі героїня не обирає сама. Завжди хтось. Не вона. Вівця лише думає, що все добре і трава смачна. А її вже оточили вовки.

Мені дуже сумно. Жінки не мають жити в страху. У житті героїні всі вирішують за неї, як їй краще, або як їй бути. А кожного разу, коли дівчина обирає щось для себе, то життя її наказує ґвалтівниками.

«Я зроблю все, що скажеш, тільки забери мене».

Ти не маєш робити нічого за те, щоб тебе забрали з небезпеки. Кожна людина має право на безпеку життя.

«Скільки б я не запитувала, він мені не відповідав, чим зараз займається. Я знаю, що він мені довіряє…».

Цікавого висновку вона доходить.

«— Мені потрібно сходити до лікаря.
— Він тебе сьогодні вже оглянув, наскільки я йому дозволив».

Жодний чоловік не має право розв'язувати питання лікування, якщо це не пряма погроза життю. Якщо погроза є (а героїня знепритомніла і не могла за себе говорити), то легальний чоловік має обрати ті варіанти, які надає лікар. Ні, не відправити лікаря гуляти та затовкти дружину в багажник (перебільшую), а зробити вибір за знепритомнілого пацієнта. У свою чергу лікар Темному питань не ставив. Просто той «дозволив» оглянути дівчину. Це не нормально. Кожна людина має право на охорону здоровʼя та медичну допомогу, стаття 49 Конституції України.  

«— З ким хочу, з тим і буду розмовляти».

І ось нарешті ми дістаємось до зародку самоповаги. Героїня починає усвідомлювати свою позицію — забита жертва, вівця, на яку кидаються хижаки. І вона, нарешті, починає скидати з себе ці кайдани.
Це найщасливіша фраза для мене за всю книгу.

Для письменниці ця історія здається дуже важливою та емоційною — те, як описується кожен з героїв, яке лагідне майбутнє в епілозі можна прочитати про них. Я сподіваюсь, що у цьому світлому майбутньому всі герої пропрацювали події з психологом і справді почали щасливе життя.

Хочеться вірити, що головні герої будуть щасливі попри все.

Посилання на авторку

Посилання на книгу Щиро дякую за працю!

Написано в рамках марафону

Дисклеймер: своїми словами я не намагаюсь образити чи принизити автора, усі кумедні коментарі слугують лише розважальним контентом та приверненням уваги. Усі письменниці та письменники Букнету — найкращі булочки, які вкладають купу годин у свою працю. Саме тому я дуже уважно читаю, дякуючи авторові за витрачений час. Обіймаю кожну й кожного.

Завжди ваша,
Олександра Метафор

4 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Лада Короп
30.07.2024, 07:21:00

Сподобався відгук. Жартівливо, але з сенсом.

Лада Короп, Дякую)

avatar
Ірина Скрипник
29.07.2024, 19:49:01

Ну, мені якось в поліції сказали: Ну, вас же не вбили! Якщо вбʼють - приїдемо.

П.С. Прийшла писати заяву про напад — не взяли, відправили додому. Мені тоді було 18. Відтоді держслужби всі обходжу стороною.

Показати 3 відповіді
Ірина Скрипник
29.07.2024, 21:10:08

Олександра Метафор, Ну, може, закон і має працювати для всіх, але в житті не завжди працює.

avatar
Еммі Берн
29.07.2024, 14:01:49

Дякую за відгук на мою книгу, я дуже сильно переживала, що вам сподобалось. Перше, що я хотіла довести до дівчат "які наділи рожеві окуляри, та думають що бандити милашки", що не все так райдужно як у багатьох книгах та фільмах. Якщо ви виступаєте в стосунки, то відразу ж встановлюєте об'єкт зброї, вам потрібно погодитися, щоб так вплинути на ваш обранець. Як із ситуацією з Брестом, коли вбили всю його сім'ю ( і це не випадково). Та все одно мені хотілося прописати зміну ставки головного героя, те як він мінявся до кінця історії. Мені здавалось, що це вдалось показати) Так деякі його вчинки не дуже красиві, але він ніколи не шкодив Амелії, коли вона говорила "ні" Стас зупинявся. Та все одно, є в цій деякі проблеми з комунікацією. Амелія була наївна та добра дівчина ( доброта залишилась), Темний назвав її попелюшкою( тому що вона єдина вбила всіх за всіх) особливо заради брата, після того, хто у неї був, її сім'я, тому вона пробачила йому все ( я б і першу вчинку не вибачила) .

Показати 3 відповіді
Еммі Берн
29.07.2024, 17:55:10

Олександра Метафор, Бресту вона сподобалась, а ще він боявся, що з Амелію буде те ж саме що із його дружиною

avatar
Єва Ромік
29.07.2024, 12:53:29

Дуже оригінально і надзвичайно пізнавально. Ще раз впевнилася, що писати треба лише про те, що добре знаєш. Це я про юридичні аспекти, підмічені рецензентом.

Показати 2 відповіді

Єва Ромік, Я підмічала це, бо героїня цього не бачила :) Вірила своїми наївними очима і все. А як же встати! Як же заступитися за себе!

Інші блоги
Парам-пам-пам, новинка "Абсолютний Зеро: Історія"
Уявіть книгу, в якій найбільша чорна діра у Всесвіті, TON618, через кілька мільярдів років отримує свідомість. Поступово вона починає розуміти світ та вирішує стати людиною на ім’я Зеро, щоб врятувати людство. Абсолютна
Про мою книгу зняли відео!!!
Вітаю, колеги!) Сьогодні, у недільний дощовий день, мій настрій б’є рівень усіх позитивних емоцій, бо сталося те, про що я й мріяти не могла! На мою книгу «(не) одна під дощем» вийшов відео-огляд! Так-так!!! Саме відео-огляд! Без
Особливі ♥️
Вітаю, любі! А ви вже тут встигли замурувати без мене? А я в перервах між дописуванням книги та особистими справами постійно згадую одну особливу парочку ♥️ Хто їх теж пам'ятає? А хто ще не знайомий? ...
Книга “tattoo Кохання Та Coffee”  Безкоштовно!
Вітаю, мої любі Натхненники!!! Новинка Книга “TATTOO КОХАННЯ ТА COFFEE” Безкоштовно! Уривок: Ми дивилися одне одному в очі кілька довгих секунд, доки він не відпустив мене, промовляючи: —
Для моїх найкращих читачів!
Знижка на історію! Тобі немає пробачення - Я знаю..., що ти мене кохаєш. - Вимовляю тремтячим голосом. Хочу в це вірити. - Кохаю? Я? Кохаю? Тебе? - Сарказм так і сочиться в кожному слові чоловіка, в кожній букві. - Так, - мені
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше