Хороший автор/поганий автор

Вітаю вас, моє високоповажне панство! Вже традиційно звертаюся з новою темою для дискусії. Попередні мої блоги набрали достатньо реакцій, щоб я наважилася потроху викладати свої думки щодо «питань насущних».

Даруйте за не надто красномовну аналогію заголовка до всім відомої фрази «Хороший поліціянт / поганий поліціянт», але цей вислів виявився найближчим до тієї теми, яку я сьогодні підніму.

(Барабанний дріб!)

«Атмосфера книги»

Як на мене, існує два типи читачів і письменників (це суб’єктивна класифікація):

1) ті, які люблять легкі й ненав’язливі сюжети, сповнені щастя, трошки інтриг, можливо, навіть таємниць, але здебільшого вони не виснажують тяжкими почуттями й узагалі трохи наївні;

2) ті, хто віддає перевагу «склу», тяжким викликам долі, змовам, небезпекам, трагічно-реалістичним подіям; тут багато смерті, багато сліз (щасливих і не дуже) – загалом, складним емоційно й сюжетно книгам.

Очевидно, що існують люди, які «зависли» посередині й не є в цьому плані вибагливими, – щиро вам заздрю. Бо сама належу до поціновувачів другого типу.

Як письменниця я безжальна. Люблю поєднувати в сюжеті багато різних емоцій, закручувати події так, що сама потім ледве в них орієнтуюся (принаймні, вчуся цієї майстерності). Мої герої завжди сильно страждають, щоб згодом стати щасливими. І зараз я пишу історію, початок якої – суцільне скло й це змушує мене трохи хвилюватися.

Останнім часом на порталі Букнет не раз чула, що люди приходять сюди задля відпочинку від проблем реального світу; що їм хочеться чогось розважливого й хорошого, а сама натомість дію діаметрально протилежним чином. Тому мені цікаво знати, яка атмосфера сюжету читачам і авторам дійсно подобається більше. Очевидно, що цілком підлаштовуватися під вимоги й потреби я не збираюся, однак хочу принаймні знайти золоту середину, щоб книга не вийшла надто темною або ж украй наївною, хоча останній варіант дуууже малоймовірний.

До слова про похмурий початок: я з тих прискіпливих авторів, котрі дуже не люблять прописувати зав'язку, бо зробити її цікавою й водночас логічною та зрозумілою вкрай складно. До прикладу, перші 35 сторінок нової книги багато описують новий світ і життя головної героїні, бо подальші події без цього неможливі просто. Але в цих сторінках стільки відчаю й болю, що я боюся, в читачів не вистачить терпіння дотягнути до найцікавішого.

Діліться своїм досвідом, думками, порадами, хто досвідчений... Буде вельми цікаво почитати.

11 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Natochka
01.04.2024, 14:01:53

Доброго дня. Читаю багато і різних жанрів. Однак на даний момент у виборі автора є -чи друкується автор російською, чи продає книги за рублі. Відповідно, які б цікаві книги не писав те чи інший автор, але якщо є друк і продаж вище наведений- принципово не читаю

avatar
IRMA SKOTT
01.04.2024, 12:28:24

Вітання, мій перший рукопис - легка історія з життя, яка дасть змогу відпочити. Наразі працюю над книгою у жанрі наукової фантастики і це кардинально інший підхід. Вона не може бути "няшною" Яку б книгу ви б не написали - вона обов'язково знайде свого поціновувача!

Анна Мавченко
01.04.2024, 14:24:52

IRMA SKOTT, Добридень! Щиро вірю в те, що справді знайде)) І Вам бажаю успіху!

avatar
Zinkevych Ihor
31.03.2024, 18:02:54

Повірте, ваш це автор чи ні, ви відчуєте вже з перших сторінок. Є непомітні дрібниці які не дадуть зіскочити. Але описи бажано мінімізувати. 30 сторінок це, як на мене, перебір. Я навіть коли читаю класику, можу пропускати детальні описи міст і вулиць чи історичні моменти. Головне екшн - дії, які не дають читатчу заснути. І це читаючи класиків, а от всіх так читати... Рішення ваше, можна зробити описи на 100 сторінок, от тоді все відчують в дрібницях, що ви хотіли показати...
Хоча СЛР то взагалі інший вимір для мене.

Показати 2 відповіді
Zinkevych Ihor
01.04.2024, 00:23:44

Анна Мавченко, Я особисто люблю описувати складні речі але стараюся не давати все підряд, пару сторінок в, на мій погляд, потрібному місці. Стараюся підлаштовувати події, щоб додати потрібну інформацію.

avatar
Тома Глубокова
31.03.2024, 16:39:13

Я відношусь скоріш до першого типу і як читач, і як автор, але мій улюбленний жанр, фантастику, неможливо написати "просто". І читати теж) Тому, зачастіше я всі сучасні романи пишу і читаю легко, а ось фентезі та фантастику вже обираю якісну) Загалом, все залежить від смаку та настрою)
Але, ваші думки мені імпонують;)

Анна Мавченко
31.03.2024, 18:56:43

Тома Глубокова, Дякую за відповідь! Я теж люблю якісне фентезі, того дуже вимоглива до себе в плані написання книг. Щоразу пробую писати складніше, цікавіше й оригінальніше))

Колись я думав над цим питанням, і дійшов дещо парадоксального висновку: щастя та спокій нецікаві. Вони практично не представлені у мистецтві, зокрема і у літературі. Якщо ви спробуєте написати твір, в якому панує безхмарна ідилія, то, по-перше, швидко зрозумієте, що немає натхнення таке писати, а по-друге - читачі так само навряд виявляють інтерес. Чи можливо взагалі зробити щастя цікавим - це та ще задачка.

Насправді ж усім завжди були і будуть цікаві драми, боротьба (із собою, з іншими, з усім світом), перегони (за кимось, за чимось), втечі, переживання, емоційні гойдалки, конфлікти, пристрасті, зради, інтриги, випробування та трагедії.

Питання тут хіба у тому, наскільки гостро та глибоко читач бажає усе це відчути, підшукуючи чергову книгу.

В мене є відчуття, що люди в Україні зараз перенасичені драмою, саспенсом і напругою у реальному житті, тому у книгах вони здебільшого шукають помірний рівень усього цього - щось таке, що відволіче від реальності, приємно полоскоче нерви, зовсім трохи подразнить потрібні рецептори, але не буде брати аж надто за живе.

Але то все індивідуально, за всіх сказати не можу.

Показати 3 відповіді
Анна Мавченко
31.03.2024, 16:30:12

Ніна Горлиця, Я писатиму так, як відчуваю, але без надмірного кровопролиття краще)) Щоб і не надто темно, але й не вкрай наївно. Загалом, вийде книга — дивитимуся на реакції.

Я теж відношу себе до другого типу. Скільки разів змушувала писати себе щось легке та веселе... Одна така книга вже на сайті, але все ж більше мене тягне на щось "скляне". В голові безліч ідей, але в процесі письма я себе гальмую, трохи зм'якшую сюжет, і виходить.... напевно не те, що задумовувалось спочатку))

Анна Мавченко
31.03.2024, 16:27:34

Валерія Оквітань, Я думаю, покаже лише практика. Коментарі трохи розійшлися, тож я, певно, експериментуватиму. Рейтинг — найкращий показник успішності й актуальності сюжету.

avatar
Ніка Цвітан
30.03.2024, 23:55:52

Наше життя нагадує зебру - в ньому почергово чорне й біле. Радість і біль, щастя й печаль. Так і з типами читачів та письменників (за вашою класифікацією). Серед "важких" сюжетів може з'явитися "легкий" і навпаки. Особливо в теперішніх умовах. Як варіант "антистресу"

Анна Мавченко
31.03.2024, 10:01:14

Ніка Цвітан, Дякую за Вашу думку! Повністю погоджуюся з нею))

Я скоріше відношуся до 2 типу читачів.

Анна Мавченко
31.03.2024, 09:59:16

Вікторія Воронюк, Чудово! Прийму до уваги)) Дякую!

avatar
Ніна Горлиця
30.03.2024, 23:06:54

Чи можу я аналогію з фільмами провести)? Періодично хочеш відпочити, дивишся легке щось, навіть дурнувате іноді. Але...не можу більше двох днів, на третьому вже воротить. Щось документальне, важке можу днів десять поспіль дивитися, потім втомлююся. Думаю, що читачі так само, періодично змінюють жанр, якщо не соромляться "заземлятися".

Анна Мавченко
31.03.2024, 09:58:35

Ніна Горлиця, Дякую за Вашу думку! З такого погляду я ще на ситуацію не дивилася))

avatar
Ірина Скрипник
30.03.2024, 22:34:59

В мене один критерій: зачепило чи ні? В основному я віддаю перевагу трилерам. Але буває так, що потрапляє на очі щось таке банальне, рожеве, з бантиком на боці і я не можу відірватись. Просто тому що ця історія змогла чимось мене зачепити: чи героями, чи атмосферою оповідання. Просто зачепило. Це доволі важко пояснити. Це немов кохання з першого погляду.

Анна Мавченко
31.03.2024, 09:57:21

Ірина Скрипник, Розумію, в мене колись так само було) Як тільки полюбила фентезі — будь-які піджанри «заходили», тепер вибагливою стала))

avatar
Галя Гетманец
30.03.2024, 22:31:46

Завжди цікаво читати талановиту книгу...
Мені сподобалася ваша остання...
Щодо уподобань: люблю книги - сюжет яких тримає мене трохи в напрузі...
Коли почала читати книги онлайн, несподівано для себе виявила, що мені подобається бойове фентезі...
Нещодавно читала одного автора з великим задоволенням, серія з 4-х книг, дуже цікава...
Єдине, що мене здивувало - що в нього було мало підписників і читачів...
А є такі книги, що доволі нудні, слабенькі, і підписниківдо 1000,бо розкручений автор...

Анна Мавченко
31.03.2024, 09:36:07

Галя Гетманец, Дякую за відгук! Як я Вас розумію)) Зараз багато талановитих новачків, але важко просуватися через конкуренцію вже популярних.

Інші блоги
Доброї ночі!
Привіт! Знижка на історію! Подвійна помилка з босом. Дежавю. - Ти мазохістка? - Цілком логічне, я б навіть сказала риторичне питання... - Цілком можливо. Так, певно так і є, - я практично впевнена в тому, що на моєму місці
Перший розділ "Відроджених з Попелу"
Вітаю, дорогі читачі! Перший розділ "Відроджених з Попелу" вже на Букнеті (а я і досі не звикла до назви). Сподіваюсь, що початок книги вас не розчарував. Буду рада вислухати будь-які ваші думки стосовно першого розділу,
Ось такі презенти підходять?)
Історія по знижці! Не для тебе мама Ягідку ростила Чому мужики вважають, що якщо жінка живе з ними, то вони приручили дику тваринку? Невже чоловіки такі наївні та розслабляють булки в найнесподіваніший момент? Ха!
2000 підписників
Привіт, мої любі! Ви бачили скільки вас у мене? На цю хвилину 2015 підписників!!!! Я так радію цій цифрі. Я ціную кожного з вас! Кожного! Чуєте?! Ваша Майська сьогодні навіть трохи святкувала цю подію. Завтра викладу відео
Вища ельфійка
Як сприйняла Ейлірейн той факт, що вона є вищою ельфійкою і чим це їй загрожує — читайте у новому розділі "Академії Фейлім". Я залишила кабінет ректора в засмучених почуттях. Я хоч і думала останнім часом, що можу
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше