Коли чаклунство перетворює жінок на принцес

Вітаю, шанувальники романтичного фентезі!
Сьогодні я хочу поговорити про один важливий аспект, який залишається актуальним у нашому улюбленому жанрі, - сексистські штампи. Хоча романтичне фентезі приваблює багатьох читачів незвичайними світами, захоплюючими пригодами та незабутніми романтичними історіями, ми не можемо ігнорувати проблематичні стереотипи, що часто пронизують його сторінки.

Перерахую вам 5 штампів, які я виділила для себе, як найбільш шкідливі.

1. Дівчина у біді:
Занадто часто в романтичному фентезі героїня зображується як беззахисна, безсильна та залежна від чоловічого персонажа. Вона може мати потужні магічні здібності, але підкоряється ідеї, що її справжня мета - знайти кохання. Цей шаблон деградує образ жінки, нав'язуючи стереотипи про те, що її успіх обмежується тільки отриманням чоловіка.
І навпаки, чоловік зображається як єдиний герой, який може врятувати героїню від усіх небезпек. Це упевнює читачів, що жінка без допомоги чоловіка не може впоратися з труднощами, що стоять перед нею.

2. Звужене уявлення про красу:
У деяких романтичних фентезі, жіночі персонажі ідеалізуються, а їхні єдині аспекти, які розглядаються, - це зовнішність та краса. Це зводить жінок до ролі лише об'єктів привабливості, іграшок для героїв, а також підтримує неврівноважені стандарти краси.
Важливо, щоб героїням дозволялося бути сильними та красивими за своїми власними правилами, а не лише відповідати заздалегідь встановленим нормам.
Іноді сюди додається занадто ідеалізоване зображення цнотливості, якій можуть бути приписані магічні властивості. А її втрата вважається сакральною подією.

3. Насильство та контроль у стосунках:
Іноді романтична історія може виправдовувати агресію, насильство або контроль у стосунках як "прояв любові". Такі зображення можуть поширювати небезпечні ідеї про те, що схожа поведінка є природною та прийнятною.
У підлітковому віці мені подобалися романи в яких був надзвичайно ревнивий та неймовірно закоханий герой. Але на жаль ці книги сприяють поширенню такої ідеї: "якщо ваш чоловік не намагається контролювати кожний аспект вашого життя, то він насправді не ваш чоловік".

4. Контроль за емоціями:
У деяких романтичних фентезі можна помітити, що жіночі персонажі часто зображаються як вразливі та емоційно нестабільні, у той час, як чоловічі герої володіють стійкістю та впевненістю. Це закріплює стереотипи про те, що жінки не можуть контролювати свої емоції та не можуть приймати розумні рішення.

5. "Ненависть з першого погляду":
Занадто часто ми бачимо сюжетні лінії, де головний герой починає з ненависті до жіночого персонажа, але з часом їхні стосунки перетворюються у кохання. На мій погляд, це може давати неправильне повідомлення про те, що ненависть або зневажливе відношення - це прелюдія до романтики.

Чи погоджуєтеся зі мною?

14 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти

Як добре, що Ви про це написали. Бо я думала, що тільки мене бісять однотипні рожеві тендітні принцеси, які нічого не можуть та нічого не вміють, в пошуках аб'юзу (це називається "стосунки з сильним чоловіком").

Мабуть рівність до ідеї тягати мішки важче 25 кг таки не моє. Усього в міру. Бо чоловік який навіть не запропонує допомогу донести торбу, тай питає згоди підтримати на крутому спуску дівчину з тією ж торбою, то таке... цікаве явище, ага з якнайдалі віддаля спостерігати. А це ж таки прояв типової рівності.

Показати 2 відповіді

Анна Ліє Кейн, :) Отож споглядайте що там діти читають і буде всім як схочуть.
А від отого непорозуміння про рожеві шмаркалі до нестями і глупість на рівні тупості кому треба пройдуть повз. ;) Хто не пройшов - інші не до чого.

avatar
Юля
29.07.2023, 00:10:38

Добрий вечір. Тішить що не лише мені впадають в очі певні однобокі стереотипи. Так, чимало дівчат-жінок мріє потрапити в сильні чоловічі руки і купатися в коханні. Тому популярні романи про мільярд-мільйонерів..босів...бізнесменів або їхніх синів. Але ні одного де б головний герой був простий хлопець. А з іншої сторони а що дівчина? Вона що додаток? Невже вона не взмозі себе забезпечити? Сердить образ «чоловіка-пластиліна». Тобто , він такий прямолінійний-цинічний-жорстокий але біля своє «дами серця» це пухнастий котик. Це створює хибне враження що «поганий» хлопчик заради тебе перестане бути «поганим». Сюди ж можна додати емоційну стриманість що згадує автор. Дякую що підняли актуальну тему

Анна Ліє Кейн
29.07.2023, 00:13:26

Юля, Дякую!
Сподіваюся, що література буде змінюватися. І читачам вже набриднуть ці постійні «поганці-мільйонери». І прийде тренд на рівність та взаємоповагу)

avatar
Тіна Никитенко
28.07.2023, 21:10:30

Повністю з вами згодна. І дуууже ціную книги, де адекватна героїня, а не істречна особа, яка нічого не вміє, не знає, або навпаки от всі розумні, але до елементарних рішень, які приходять в голову 17 річки не дійшли. Питання, як вони вижили до її появи.
Тому самодостатні, адекватні, розсудливі героїні на вагу золота. Так само як і герої, які цінують ці якості, а не соплі, слюні.

Анна Ліє Кейн
29.07.2023, 00:06:42

Тіна Никитенко, Дякую!
У кожного автора свій підхід, але мені хочеться більше сильних (морально чи фізично, як кому подобається) героїнь у сучасній літературі.

avatar
Alesia
28.07.2023, 17:25:02

За Вашою логікою література - вселенське зло, починаючи з дитячих казок та класичної літератури...
Попелюшку гнобть мачуха, вона це все собі дозволяє...
Коза та 7 козенят - сотня багатодітна матір...
Колобок - взагалі сомозакоханий та невдячний...
А класична література - зображення українців, які боряться протягом усіх періодів з (панами, кріпацтвом/тататарами/поляками/москалями...)
Тоді як має виглядати, на вашу думку жінка?
Як середньостатистичний (не красивий, а просто симпатичний) бульдозер, який може все робити самостійно, розумніше створіння на світі, яке за усіма характеристиками краще за чоловіка ???

Анна Ліє Кейн
28.07.2023, 18:33:18

Alesia, Так, для людини, яка більшу частину свого вільного часу присвячує літературі, саме вона для мене і є злом. Ви маєте рацію!
Попелюшку гнобить мачуха і саме це через це мачуха отримує у фіналі гарного принца і всі скарби? Мораль в іншому. Та й в якому часі жила Попелюшка?
Інші ваші приклади поза темою цього посту, а тому притягнуті за вуха.
Література, як і будь-яке мистецтво - зображення дійсності. Я писала цей пост про сучасну літературу. Сучасне фентезі, якщо ви не звернули на це увагу.
Жінка має виглядати так, як їй цього хочеться. Якщо вона хоче бути бульдозером, так тому й бути. Чи наші захисниці в ЗСУ не приклад прекрасної сильної жінки? Чи жінка не може бути розумною і сама себе забезпечувати? Чи не може вона присвятити себе кар'єрі, а не сім'ї?

Українські жінки -найкращі.А читати казки для нас як відпочинок від рутини, така собі паралельна реальність де добро завжди чи майже завжди перемагає зло .На деякий час відключаєш мізки і поринаєш в інший світ, де немає твоїх проблем, а , натомість, персонажі живуть своїм життям, яке ти проживаєш разом із ними.І не дуже хочеться все це поєднувати чи аналізувати.Просто читаєш і насолоджуєшся.

Анна Ліє Кейн
28.07.2023, 18:26:44

Галина Комарницька, Якщо психіка досить стійка для того, щоб відокремити реальне життя від художніх образів, це дійсно "просто читання". Але коли такого надто багато, і читають підлітки, то в них може скластися спотворена картина дійсності.

avatar
Тетяна Маркова
28.07.2023, 15:28:18

Ніколи над цим не задумувалась,читала просто ,щоб відволіктись,а після ваших штампів починаю проводити паралелі)))І так не можу з вами не погодитись

Анна Ліє Кейн
28.07.2023, 18:24:11

Тетяна Маркова, Є книги в яких такі штампи висміюють чи засуджують, щоб показати як НЕ треба. До таких претензій не маю) ну і до творів минулих століть, бо там інакшої картини дійсності бути не могло(

avatar
Kateryna Shepukhova
28.07.2023, 15:28:14

Колись і у нашому суспільстві були такі стереотипи. Жінки були зовсім безправні, не мали змоги жити самі - це було не припустимо! Повністю залежали від чоловіків, і тому остання і напевно єдина інстанція щастя - це отримання бажаного чоловіка. Тому дехто і переносить у свої романи. Насильство звичайно, ні у якому виді не може бути присутнім! Як і не може виникнути кохання із презирства і не поваги! А зі цнотою, теж згодна, вибудовують цілі сюжетні лінії на цьому, як будто це головна чеснота і гідність. Якщо більше до вподоби сучасна жінка, то ці 5 пунктів будуть недоречними. А ось контроль за емоціями, справа не проста. Інколи чоловіки не взмозі з ними впоратись)!

Анна Ліє Кейн
28.07.2023, 18:22:43

Kateryna Shepukhova, Згодна, що моєю помилкою було не написати, що я маю на увазі саме сучасні твори. І ті в яких такі штампи показують в позитивному світлі, а не засуджують чи висміюють. Коли це стає ідеалом відношення до себе і відносин з іншою людиною

avatar
Юлія
28.07.2023, 15:15:38

Якщо з цього боку подивитись та з точки зору «незміцнілих підліткових умів» — то десь так воно і є…

Анна Ліє Кейн
28.07.2023, 18:21:05

Юлія, Це лише про сучасні книги, та твори в яких це ідеалізується. Напевно, ідеальний приклад "50 відтінків сірого". Хоч і не фентезі)

avatar
Katerina Honcharova
28.07.2023, 16:20:13

Згодна, з віком почала помічати, як сильно дратують усі ці штампи.

avatar
Victoria
28.07.2023, 16:18:11

Повністю згодна

Супер!!! Бicять психiчно неврiвноваженi гг.

Із кожним словом погоджуюсь! Іноді аж вивертає від такого

avatar
Елена
28.07.2023, 15:28:42

З пунктами 3,4,5 погоджуюсь однозначно (особливо 3 небезпечний для підлітків).

Інші блоги
Розділ 19. Новий охоронець | Відгуки читачів ♥
Розділ 19. Новий охоронець книги "Пори року. Зникнення Зими" викладений. Дякую, любі, за голосування ♥ І за підтримку теж: кожен перегляд, вподобайка, а тим більше коментар ― мов бальзам на душу ♥♥♥
В який час ви любите писати і чому?\ Візуал
Привіт! Нарешті я виклала першу главу моєї нової книги "Коли сонце не зійде" про продовження пригод Дена та його друзів у небезпечному паралельному світі. І ось так моє фентезі поступово перетворилося на темне
Картинки в главах. Ваше відношення?
Привіт усім! В минулому блозі обіцяла зробити візуалізацію до прологу моєї нової книги "Коли сонце не зійде", але, нажаль, трохи затягнула з цим, так як дуже мало часу. З одного боку я люблю весну, а з іншого не дуже,
“ Дарунок Місячної феї ” завершено
Хто любить читати все і відразу, запрошую. АНОТАЦІЯ: Чого тільки не трапляється влітку на дачі. Тут і шахраї на тебе чатують, і відьми на кожному кроці зустрічаються, і найзаповітніші мрії збуваються. Особливо якщо про
Знижку замовляли?
Привіт, мої любі ❤️❤️❤️ Рада повідомити вам, що сьогодні діє знижка на мою книгу "Полювання (на) сусіда". Це весела та пристрасна історія Артема і Олександри. Вони несподівано стали сусідами і різко відчули
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше