«я» — аматор, «вІн» — професіонал

Одне з найперших рішень, яке я приймаю, сідаючи за роботу над історією — це від якої особи буде вестись розповідь. Від першої чи від третьої? І це досить складне рішення. В кожного зі способів свої плюси та мінуси. Тож я поділюся своїми роздумами під час вибору, цього прекрасного недільного вечора.

Існує думка, що писати під першої особи — «Я» — це привілей аматорів. І щось в цьому є. Початківці дійсно найчастіше пишуть від першої особи. Дві найпопулярніші думки, які я чув: «Так у читача більша емпатія до головного героя(героїні)», друга: «Так краще розкривається головний персонаж». Я згоден з обома, навіть іншими, тому що тут насправді все це важливо при розповіді від першої особи.

Оповідь від третьої — «ВІН(ВОНА, ВОНИ)» — найчастіше зустрічається у визнаних письменників з кількома бестселерами в портфоліо. Такий спосіб дозволяє розгорнутіше розповісти історію.

Я не можу згадати інтерв’ю, в якому письменники б розповідали, чому вони обрали той чи інший спосіб. Тому і вирішив написати цей блог. Трохи розбавимо стрічку анонсів новинок та виходу нових розділів.

Для мене завжди важливо мати якомога більший набір інструментів для контролю над історією. Найчастіше я дотримуюся рекомендацій драматургії, лише зрідка користуючись рекомендаціями від сторітелінгу. Так, я можливо комусь зараз відкрию очі, але історії також мають свої рамки, яких варто дотримуватися, щоб не налажати.

Сторітелінг неймовірно себе показує у кіно та серіалах, де сценарист обмежений в кількості сторінок. Повнометражні фільми, зазвичай, вміщаються в 90-100 сторінок, а серіали в 50. Якщо користуватися виключно правилами драматургії для побудови аудіовізуального твору, то доведеться писати більше ніж 300 сторінок, щоб розкрити всі ідеї.

Саме драматургія найвитриваліша в роботі над книгою, тому що охоплює більше важливих речей, які можна чи варто розповідати. Як я завжди кажу: «Є місце, щоб розповзтися думкою».

Але повернімося до “наших осіб”. Особисто для мене писати від першої особи виявилося важче, тому що я мав найбільше розкрити головного персонажа. Виявилося, що доводиться розповідати не тільки, що він думає про події своєї сюжетної лінії, але й загалом ставлення до світу. Проте, до наступного висновку я дійшов згодом, що це не обов’язково.

Розповідати історію головного персонажа важко фізично. В якийсь момент мене почало нудити від нього, бо я постійно писав лише про головного героя. Він завжди був перед очима, а я дивився на світ його очима. Я знав, що один з відвідувачів таверни готується вдарити його ножем, але головний персонаж не міг цього бачити, тому що витріщався на офіціантку в коротенькому фартусі.

Я буквально стомлювався описувати пригоди від його ж особи. Кожного разу хотілося піти далі за горизонт і розповісти про пригоди інших персонажів, які так само страждають, як і він сам.

Однак кожен раз пам’ятав головну ідею та чому я обрав розповідати від першої особи. Я мав розповісти про його минуле, до того як він став тим, ким став в наступній частині історії. Це був найголовніший критерій, чому я обрав цей спосіб. Мені було важливо донести до читача ледь не все його минуле, щоб створити атмосферу, мов це сама доля вирішує ким ми маємо бути. І саме ту я потрапив у пастку вседозволеності, або «Я художник, я так бачу».

Мене ніхто не контролював, а попереду було 593 сторінки, які я мав заповнити пригодами. І лише після сотої сторінки, я все ж вирішив обмежити себе. Не вся інформація потрібна читачу. Є лише сюжетна лінія, або те що стосується сюжетної лінії, або ж майбутнього (я люблю гратися з читачем, коли пишу якусь дурнувату деталь, а потім ця деталь, за прикладом «Чехівської ружбайки» стріляє прямо в жбан). Перепрошую за жаргон, леді та джентльмени.

Так я вивів для себе формулу. Хоча мені більше подобається словосполучення «Призма ставлення». Призма ставлення — це маскувальний засіб для інфодампів. Замість того, щоб розповідати фактами якусь інформацію, замінюю це на ставлення персонажа до цієї інформації.

«Магія — це можливість створювати з уяви будь-що».

«Мене лякає магія. Ця сила, коли я можу лише думкою змінити світ навколо себе. Знищити щось, або створити».

Відчуваєте різницю? Не найкращий приклад, але робочий.

Так, щось я розмазався думкою.

Коротше, розповідь від першої особи накладає обмеження про інформацію, якою володіє герой. Це хороший спосіб тримати інтригу та створювати несподівані повороти, от що я хотів сказати.

Я б мався повернутися та переписати то всьо, але знаєте що? Мені байдуже і ліньки…

Писати від третьої особи в рази легше. Та одна велика проблема — автор контролює кожен шелест листя. Буквально. Тут ще потрібно знати що є кілька “третіх осіб”. Той, хто знає, що відбувається в головах героїв і той, хто не знає.

Цілком реально писати не занурюючись у голови персонажів і не писати їхнє ставлення до чогось чи ремарки типу “збрехав”. Це класно, тому що можна насолоджуватися діями; чухати потилиці, якщо персонаж бреше. Якщо постійно провертати такий трюк, то ближче до середини читач вже знатиме, що чухаючи потилицю, цей персонаж щось приховує.

Якщо ж писати від “усезнаючої” третьої особи, то доведеться писати про все. Тому що, якщо персонаж збрехав, а автор не сказав про це, то читач обуриться, коли зрозуміє, що його обманули. Ну уявіть собі детектив, де читач разом з автором розслідують справу, а потім автор забуває написати деталь, завдяки якій, читач сам розкриє справу? Саме тому хороші детективи зустрічаються дуже рідко.

Також, третя особа не дозволяє насолодитися розкриттям персонажів крізь «Призму ставлення», тому що для цього немає місця. Середній твір займає 350 000 знаків. Ці сторінки потрібно наповнити сюжетними лініями, екшонієм, діалогами, конфліктами та розкриттям персонажів на достатньому рівні, щоб ті не виглядали дерев’яними. А скільки тих персонажів може бути? Є певні рекомендації до кількості персонажів на квадратний сантиметр, але то в іншому блозі, ок?

Вмістити ставлення всіх персонажів неможливо, а не розкривати їх це плювок в читача. «Ну ти ж показав цього персонажа крутого, а не розкрив його!!! Йди в дупу, клятий безталанний покидьок!! Ні сторінки більше не прочитаю і друзям скажу, що ти козел, який не вміє писати, ха тьфу!».

Саме тому мені більше подобається зосереджуватися саме на пригодах персонажів і розповідати їхнє ставлення до конкретної ситуації, в яку вони потрапили. Не може солдат думати\розмовляти про рибалку, коли в нього летять кулі. Якщо хтось хоче заперечити це в коментарях, то будь ласка. Я заблокую вам можливість це робити швидше, ніж ви скажете “Квідич”. Жартую;)

Тож, що важливо для мене в розповіді від третьої особи? Можливість розповідати про світ очима різних персонажів, не виходячи за рамки. Не дивлячись на ці обмеження, але від третьої особи мені подобається писати більше.

 

Знову вийшло сумбурно, але пам'ятаєте? Мені байдуже та ліньки це переписувати.

Запрошую в коментарі поділитися своїми думками на цю тему, адже мені розкрити її не вдалося:(

 

Дякую за увагу;)

 

10 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Кирило Олейнич
13.06.2022, 16:06:58

Цікава тема для широкого обговорення, особливо у творчій спільноті. Правду кажете, що кожний автор підбирає свої інструменти для зображення саме тої історії, яку він хоче показати. Якщо чесно, то будь-яка відповідь буде правильною, дивлячись не тільки на примху (або банальне "хочу"), а також і на якість. Можна написати класну історію від першої особи, не обов'язково коротку, можна і велику, але якщо взятися за третю особу і не знати, що і як, тоді буде печалька :с Єдиної формули нема, але вона і не потрібна, коли хочется творити і витворяти)

avatar
Неталі МакКензі
06.06.2022, 11:23:03

Кожен спосіб має право на життя. І лише автору обирати, як саме писати. Погодьтесь, якщо в людини чудово виходить писати від першої особи, то змусивши писати її від третьої можна втратити автора. І навпаки.
переконана, що автору має бути зручно в обраному способі. Адже якщо він постійно думатиме про те, як дотриматись рамок способу - то він втратить сам сюжет.
Щодо себе, то скажу, що для мене зручнішим є читання та написання від третьої особи. Хто-зна, можливо колись це зміниться. Але зараз мені важко описувати емоції від першої особи. Тож волію писати так, як мені зручно. Як казала мені одна людина, "ти автор історії - тобі й вирішувати як її розповісти".

Показати 4 відповіді
Неталі МакКензі
06.06.2022, 16:47:05

Бодісон, Матусі завжди так говорять) Але чи є Ви таким насправді?)

avatar
Ліна Алекс
06.06.2022, 11:06:04

Гадаю, все залежить від мети, яку переслідує автор, створюючи сюжет. Я не люблю писати від першої особи, мене це обмежує, проте маю кілька книг саме від першої, тому що інакше не було би так потрібної для твору інтриги. Третя особа мені більше до душі через те (зараз буде несподівана причина), що всі книги, починаючи з дитинства, які я читала, були саме від третьої. І я не уявляла до певного часу (допоки не сталося занурення в інтернетні хащі), що можна писати інакше.
Проте талановиті письменники пишуть так, що вже з перших сторінок забуваєш, від якої особи йде оповідь, настільки майстерно створено твір. Тож загалом це не принципово. Але, маючи вибір, я обираю читати і писати від третьої минулого часу.

Бодісон
06.06.2022, 16:26:22

Ліна Алекс, "Всмислі? А шо так можна було? Від першої особи?", розумію))) Дорослішання -- час відкриттів:))

avatar
Лана Вернік
06.06.2022, 10:35:13

Пишу від третьої особи, але часто дозволяю собі вставляти в текст думки героїв від першої, а потім знову текст від третьої)))

Бодісон
06.06.2022, 16:25:14

Лана Вернік, Люблю коли хтось експериментує, а сам роблю це у рідкісних випадках. Коли жодне з відомих мені рішень не підходить;)

avatar
Буяна Іррай
06.06.2022, 10:14:55

Ну від пепршої пишуть і відомі автори, типу Стівен Кінг і т.д. Справа не у тому, від якої особи писати, а ЯК писати. В мистецтві роль грає - унікальність. Нікому з нас не стати другим Сапковським, Роулінг, Конак Дойл. Шукайте та творіть власний шлях. (Порада для початківців)


Не варто порівнювати сучасну літературу з класичною. Це не означає, що пишить відхрестившись від всьго зразкового. Просто писати опис на 20ст вже не актуально. Бо слово "ліс", вже вимальовує певну картину. Якщо раніше люди, котрі жили поруч з морем, не мали змоги побачити ліс, то сьогоднішня ситуація зовсім інша. Це чисто моя думка. \(-_-)/

(Пишу від першої, мені так цікавіше)

Бодісон
06.06.2022, 10:33:11

Буяна Іррай, Здається, Хемінгуею приписують слова: "Пишіть так, як ви. Ніхто більше так не пише".
Я теж це сповідую, коли не потрібно описувати звичайний ліс. Якщо ліс все ж не звичайний, то варто приділити увагу цим незвичайним деталям.

Пишу від першої особи, хоча починав з третьої. Думаю, з часом просто обирається стиль, який найкраще вдається автору. Тому, мабуть, і немає інтерв'ю з письменниками стосовно цієї теми.

Бодісон
05.06.2022, 21:35:55

Віталій Партицький, Або вони приховують і не хочуть ділитися секретами успіху, жадібні писаки!!;)

avatar
Холод Влада
05.06.2022, 20:26:59

Я починала навпаки писати від третьої, але перейшла на першу)

Бодісон
05.06.2022, 21:35:15

Холод Влада, Ну, у кожного свої недоліки;)

avatar
Інна Камікадз
05.06.2022, 20:20:11

Від першої особи писати важче. Особисто моя думка, обгрунтована на невеличкому досвіді)

Бодісон
05.06.2022, 21:34:54

Інна Камікадз, І мені здається, що від першої важче...

avatar
Тейлор Грін
05.06.2022, 20:02:46

Від третьої особи писати складніше, мені здається) І набагато. Тобі треба постійно бачити всі сцени на 360 градусів, усіх бачити, за всіх говорити. Як у сімс, коли створюєш величезне сімейство, а потім доводиться замуровувати їх в кімнаті чи забирати драбинку з басейну, бо вже задовбуєшся за всіма доглядати)))
А від першої - ти просто як в гта, граєш за одного персонажа, а інші тебе не обходять (якщо не намагаються прострелити тобі башку)))
Так, від третьої особи історія виходить більш 3Dшною, і читача не мучать питання, а що там думають решта мовчазних персонажів, а от би про них ще окрему історійку.
Але якщо книга написана класно, то читач дуже скоро забуває, від якої особи ведеться оповідь, або просто перестає звертати увагу, слідкуючи за сюжетом.
Мені подобаються і такі, і такі) Головне, щоб цікаво)

Бодісон
05.06.2022, 21:34:32

Тейлор Грін (Taylor Green), Мені подобаються порівняння з іграми)))

avatar
Бодісон
05.06.2022, 19:47:59

Шановна адміністрація, виправіть будь ласка проблему з редагуванням назв блогів. Це нікуди не годиться!!

Інші блоги
Коли ви читаєте книги?❤️
Привіт, любі❤️ Маю таке запитання до вас. Довго ламала голову над ним, але вирішила все таки задати його читачам✨ В яку пору дня ви зазвичай читаєте книги? Чи є тут любителі почитати вночі або ж навпаки зранку? Чекаю на
Опитування. Ви письменник Букнету чи його читач?
Давайте нарешті з'ясуємо, кого тут більше. Якщо ви письменник, поставте 1, якщо читач, то 0, якщо і той і інший, ставте 10.
Потребую допомоги
Доброго всім часу доби...)) Вриваюся до вас з раптовою дилемою. 19-й розділ "Пір року. Зникнення Зими" несподівано дописаний. Він переверне все з ніг на голову, бо моя голова перевернулася так точно...)) Неодноразово
#попри_все — Ви варті справжніх почуттів
Ні для кого не секрет, що кохання змушує нас багато що змінити в житті. Інколи, люди думають, що варто змінити навіть себе самих. Але зрештою... зрештою, справжнє міцне кохання може прийняти багато що. Згодні? Ось вам підбірка
Знову трішки подарунків на вас очікує)
Тут знижка!) Твоя за борги - Пані Уляно, чи готові ви стати дружиною містера Девіса? - Питає у мене жіночка, як тільки почула "так" від тирана поряд зі мною. - Ні... не готова..., - ще раз окидаю цього ненависного чоловіка
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше