Питання до авторів, які пишуть під псевдонімом.

Шановні колеги!

Моє питання таке: як ви звикали до псевдоніма? Яке почуття огортало вас, коли читачі зверталися до вас, називаючи не вашим власним, а вигаданим ім'ям? Як швидко ви зрослися з псевдонімом? Чи, може, й досі почуваєте себе трохи дивно?  Прошу, поділіться досвідом!

Справа в тому, що я теж думала про псевдонім, але досі так і не наважилась. Я розумію, що іноді псевдонім - необхідність для автора. Наприклад, коли справжнє прізвище - немилозвучне, як у моєму випадку. 

Я можу розповісти, як через прізвище наді мною жартували у школі. Або смішні випадки та непорозуміння, що зі мною траплялися... Бувало таке: вчителька закінчувала пояснення, але до дзвінка залишалося ще кілька хвилин. "Ще є трохи часу, можна повернутися до опитування... - казала вона, заглядаючи в журнал. - Може, хтось сам хоче відповідати?" І наші суржикомовні хлопці, які відповідати не хотіли, починали голосно шепотіти: "Звонок, вже був звонок..." Ну, тобто, намагалися обдурити вчительку і заставити її повірити, нібито урок скінчився. Іноді їм це вдавалося, а іноді вчителька дивилася на мене і казала: "Ти хочеш? Ну, давай, виходь до дошки..." Я потім ображалася на однокласників за те, що вони підставляли мене, а вони реготали, як дикі коні, і казали: "А хіба ми винні?" Зараз я пригадую про це зі сміхом, але у дитинстві то була справжня моральна травма...   :)  

Але то таке... Я вже звикла. Бо яке б смішне не було прізвище, але воно моє, не вигадане, і дісталося мені від довгого ряду предків, завдяки яким я існую.

Але тепер у видавництві мені запропонували підшукати милозвучний і яскравий псевдонім. Це мені здалося розумним. Тепер сиджу і перебираю імена і прізвища, від найпростіших до найзагадковіших, з вивертом. І думаю: а як це воно - працювати під чужим іменем? Ось прямо зараз примірюю на себе різні імена, і відчуваюся дивно і невпевнено... 

 

 

 

 

15 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Мар'яна Доля
17.11.2020, 15:19:12

В мене з іменами-псевдонімами все складно)) Перші дві книги у мене видані під власним ім'ям та ще дівочим прізвищем, потім я вийшла заміж і прізвище змінила. Воно то мені й до вподоби, але занадто звичайне, отієї, як вам радять "милозвучності і яскравості" не було. Тому коли я зареєструвалася на Букнет, вирішила взяти псевдонім. А він у мене вже був до цього - так як працюю в газеті. то іноді була потреба "урізноманітнити" свої публікації, так і з'явилася на світ Мар'яна Доля. А зараз я вже й звикла до цього імені, воно як моє "друге я".

Показати 6 відповідей
Інна Прохорова
18.11.2020, 19:07:41

Мар'яна Доля, У мене знайома була Червона, а вийшла заміж за Чорного.

avatar
Мартін Штарк
17.11.2020, 15:23:35

Можу поділитися своїм досвідом.
Псевдонім Мартін Штарк я вигадала до того, як почала під ним писати. Два роки тому я прочитала цікаву статтю про Alter ego. В статті йшлося, як вигадати для себе нову особистість для досягнення відповідних цілей. Обов'язковим пунктом було - вигадати нове ім'я.

На створення цього нового імені мені знадобився цілий тиждень. Воно уособлює в собі ті якості, яких я не маю.
Писала я раніше лише під своїм іменем. В житті були моменти коли потрібно було діяти непритаманній для себе поведінці і тут я включала нову особистість Мартін Штарк.
Я зрослася з цим іменем ще більше, коли почала під ним писати і пам'ятаю, що раніше я відчувала себе самозванкою, коли мене називали Мартін. Тепер все гаразд. Я звикла. До того ж, під псевдо легче писати і легко сприймати критику.

На вашому місці я би однозначно брала би псевдо. Головне його виносити в собі, зростися до того, як почнете під ним писати. В іншому випадку можуть взяти сумніви і ви будете змінювати пседво, як перчатки. Це дуже відповідальна справа.
На Ютубі від Букнету є відео про вибір псевдо, я не дивилася, але можливо вам пригодиться.
Успіху вам у виборі творчого імені!

Показати 5 відповідей
Мартін Штарк
18.11.2020, 14:49:56

Таліана, моя секретність порушена. Ех(

avatar
Лана Іссан
17.11.2020, 21:24:26

Розумію вас на рахунок курйозів в школі. В мене було 5 однокласниць з моїм ім'ям (справжнім) і теж часто траплялися халепи. Одна щось натворила - а отримала за це інша. З прізвища теж трохи сміялися, перекручували. А з псевдонімом, якось одразу звиклася. Бо мені це подобається, приємно, коли так до мене звертаються. Виберіть щось таке, що легко запам'ятовується людям і вам подобається. Успіхів.

Показати 4 відповіді
Лана Іссан
18.11.2020, 14:48:17

Ірина Звонок, Дякую.

avatar
Сана Елінс
17.11.2020, 22:49:43

Коли до мене перший раз звернулися: “Сано!” - скажу відверто, було дивне відчуття, хоча мій псевдонім - частина імені та прізвища. Але він мені дуже подобається, бо начебто і я, але трохи інша... До речі, Ваше обличчя мені настільки знайоме, що не можу позбутися нав'язливої думки, що ми з Вами зустрічалися!

Показати 4 відповіді
Сана Елінс
18.11.2020, 14:43:58

Ірина Звонок, значить, помилилася)

avatar
Ніка Єнжель
17.11.2020, 22:02:49

У старшій школі такого не було, а в молодшій деяким дітям було нудно, і вони "тиснули" те прізвище як їм хотілося. Не скажу, що воно мені геть не подобається, але осад з того часу якийсь та й лишився. Пишу тут під цим псевдонімом, який мені вподобався ще роки 3-4 тому. Було теж важко знайти чи вигадати щось милозвучне, гарне, не дуже закручене/довге/складне. Але хтось і таке любить:) Бажаю вам якнайшвидше відшукати бажане, яке буде вам як справжнє друге ім'я;)

Ірина Звонок
18.11.2020, 14:04:20

Ніка Єнжель, Дякую за коментар і за побажання, Ніко. Успіхів і натхення!

avatar
Софія Чайка
17.11.2020, 17:18:56

Звикла вже надто давно, щоб пам'ятати)))
Ярина або Яра Дзвінка було б гарно:)

Показати 5 відповідей
Ірина Звонок
17.11.2020, 20:37:22

София Чайка, Дякую!
До речі, мені сподобалася ваша пропозиція! Але до моїх книг не пасує...

На Букнет, так по приколу вирішив використовувати псевдонім (Палаш - скорочено від прізвища, так мене називали з 2-ого класу, хоча це слово ще означає холодну зброю, типу меча). Якщо відправляю роботу на конкурси, в альманахах - то повне ім'я та прізвище.

Показати 3 відповіді
Ірина Звонок
17.11.2020, 20:24:24

Палаш, Кожне ім'я по-своєму чудове - так. Але бажання образити у видавництв нема. Вони думають про те, як краще заробляти гроші. Автор може погодитися чи ні. Насправді ніхто нікого не змушує. І кожен автор має право вирішувати, чи писати йому під власним іменем чи під псевдонімом. Не можна його критикувати або принижувати ні в першому, ні в другому випадку.

avatar
Ліна Алекс
17.11.2020, 18:46:56

Я зі своїм псевдонімом вже більше 10 років, тож сприймаю його як друге ім'я і не уявляю іншого. Ви можете перекласти ім'я чи прізвище, транслітерувати їх, перетворити на більш милозвучні, використати імена чи прізвища бабусі чи дідуся, пов'язати псевдонім з дорогою людиною... Варіантів море. І насправді, коли ви його оберете, ви це відчуєте.
Удачі!

Ірина Звонок
17.11.2020, 20:04:11

Ліна Алекс, Дякую, Ліно. Саме цим шляхом я і пішла. Перебрала імена-прізвища усіх родичів, але поки що не відчула, що це моє. А без цього відчуття на перше-ліпше ім'я я не погоджуся.

avatar
Avee Delmonico
17.11.2020, 15:59:08

Від початку своєї "літературної кар'єри" взяла собі псевдонім, бо маю довге ім'я та прізвище. Та й не хотілося світити ним. Хотілося створити себе "нову". Дивно, що зрослася з ним я дуже швидко. Зараз навіть не думаю, хто я насамперед: я та, що в паспорті, або та, що Аві...

Показати 2 відповіді
Avee Delmonico
17.11.2020, 17:23:10

Ірина Звонок, Може, Вам треба буде трохи більше часу, проте до цього звикнути можна)) Головне — псевдонім до душі вибрати)

avatar
Лана Вернік
17.11.2020, 16:34:24

У мене мало що змінилося)))
Лана - скорочена форма мого повного імені.
Вернік - прізвище одного з моїх дідів.
Живеться нормально))

Ірина Звонок
17.11.2020, 16:41:22

Лана Вернік, Дякую! Це, справді, чудово, що у вас вийшло саме так!

avatar
Марко Войт
17.11.2020, 15:31:40

Тут навіть флешмоб був, де люди пояснювали, як їм живеться із псевдонімами (можна пошукати, погортавши блоги). А оскільки в мене псевдонім Марко Войт - далеко не перший, то скажу, що з часом до всього звикаєш)))

Показати 2 відповіді
Марко Войт
17.11.2020, 16:30:19

Ірина Звонок, )))

Вітаю! Говорять, якщо не подобається як звучить власне ім’я, значить воно не підходить. В мене так зі справжнім іменем – ніколи його не любила. В дитинстві дуже хотіла бути Владиславою, тому коли згодом потрібно було обрати псевдонім, не замислювалась. Звиклась одразу і вже більше 15 років це моє друге «я». Гадаю, важливо підібрати щось таке, що інтуїтивно подобатиметься. Бажаю успіху!

Ірина Звонок
17.11.2020, 16:24:41

Лореін Владислава, Дякую! Сподіваюся, що коли я знайду влучний псевдонім, я теж його відразу "відчую".

avatar
Холод Влада
17.11.2020, 15:55:24

По суті мені ніколи не подобалося моє ім'я, я з дитинства мріяла, що отримаю паспорт і зміню його... Але вийшло так, що ми з моїм майбутнім чоловіком були знайомі з дитинства...)) і зустрічалися і в тому віці також... він не дав змінити ім'я) Не приховую своє реальне ім'я

Ірина Звонок
17.11.2020, 16:19:17

Холод Влада, А мені подобається ваше ім'я. Є у ньому що таке дивовижне, трохи відсторонене, бо "холодне" :) Я б, на вашому місці, теж не змінювала!

Інші блоги
Мавчине різноманіття)))
Ну що, читаєте «Мавчине кохання»? Подобається?) А я хочу поділитися з вами варіантами обкладинок, які мені видавав ШІ, поки не згенерував хоч щось більш-менш прийнятне. Думаєте, чого я так довго з публікацією тягнула?
На Кожного Із 4 БосІв – Знижка 15%
Вітаю, любі НАТХНЕННИКИ!!! НА КОЖНОГО ІЗ 4 БОСІВ – ЗНИЖКА 15% Спекотно… ніжно… солодко…весело… життєво… ОБЕРЕЖНО!!! SO HOT !!! "ТИ МІЙ БОС?!" Уривок: — Що таке? — Ти, ще запитуєш?! —
Папа Легба vs Одін vs святий Петро
Привіт, любі мої! Продовження оповідання "Залатати долю" вже на сайті, опівночі чекайте ще один розділ :) В минулому блозі про про лоа згадали Папу Легбу і попросили написати про нього. Фігура одного з головних
Зізнання автора і пропозиція!!!
Привіт мої любі читачі та колеги-письменники! Сьогодні я до вас з одним зізнанням та пропозицією завітала. От у читачів буває Нечитун. Страшний то звір. Знаю і по собі. А в авторів що? Неписун?)) Ну якщо коротко, то до
Розлучення. Він кохає іншу
Любі читачі, в Альбіни Яблонської емоційна новинка Розлучення. Він кохає іншу У тексті є: - двоє дітей - невірний чоловік - спроба розлучення після 15 років шлюбу Анотація: — У мене є інша, — сказав
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше