Що читають наші діти?

Колись був світ, в якому читання книг відігравало найважливішу роль. Це був не лише спосіб проведення часу, це була своєрідна система пізнання світу, а також проникнення в Іншу Реальність. Винайшовши книгу, Людина  створила чарівний світ ноосфери, де зібрано безліч різноманітних духовних скарбів. Читання - це система розвитку людського мозку і уяви.

Магія читання полягає в тому, що це ще й тривалий процес дешифрування символів, з метою пізнання і духовної досконалості. Тримаючи перед собою книгу, читач застосовує особливі таїнства і коди, щоб проникнути в суть книги, в інший простір буття.

Читали люди з дитинства. Особливого мотивування тут не потрібно було. Досить було знати літери, вміти їх складати в слова, мати від природи розвинену уяву.

За старих часів книги були не для всіх, їх читали лише обрані, і тільки ХХ  століття зробило книгу доступною для мас. Слова «книжковий магазин», «бібліотека» звучали, у той період, як музика.

Уже на початку нового, ХХІ століття, ситуація почала змінюватися. Книги стали менше купувати, і ми спостерігаємо сумну смерть книгарень. Поступово відходять у минуле журнали й газети. Багато читачів зараз у розгубленості,  бо публікації блогерів підривають професійну журналістику.

Інтернет дає візуальні, слухові параметри розуміння реальності. Очима люди пробігають лише кілька рядків, часто викладених під картинками досить безграмотно, із застосуванням особливого сленгу, що перекручує справжню мову.

А як же надійне, вдумливе читання, концентрація думки, розвиток уважності і уяви, проникнення в світ глибоких ідей прозаїків, поетів, філософів? Невже читання книжок піде геть з нашого світу, відімре за відсутністю інтересу?

 

***

Цим питанням я задаюся багато років, спілкуючись з підростаючим поколінням. Бесіди, анкетування проводилися з учнями у віці 14 -15 років (8 клас). Мене цікавили питання:

1. Чи читають діти взагалі?

2. Якщо читають, то навіщо, що це їм дає?

3. Що саме вони читають?

Бралися до уваги не публікації, припустимо, в Facebook, або Instagram (так звані «пости»), а саме книги, паперові, або, хоча б, електронні.

Ще років чотири - п'ять назад відповіді дітей не втішали. Мені здавалося, що книги покинуті і забуті  зовсім.

І ось останні рік-два промінь в темному царстві з'явився і кількість тих, хто читає, збільшилася. Якщо взяти чотири восьмих класу (по тридцять з гаком людей), то в кожному класі є семеро чи восьмеро, які читають більш-менш регулярно. Решта - від випадку до випадку. 

Ніхто не читає, щоб убити час, або тільки тому, що задають і можуть перевірити. Читають собі на втіху, відчуваючи радість від цього складання пазлів,  від візерунків книжкових історій, а також - з метою пізнання.

Багато хто називав популярні видання (іноді, енциклопедичні) з фізики, хімії, історії, географії, астрономії.

 

З творів літератури переважає класика. Наприклад, «Робінзона Крузо» Даніеля Дефо читали всі. Деякі, називають і «Гуллівера» Джонатана Свіфта (ймовірно, дитячі видання), і книги Роберта Стівенсона і Джека Лондона.

З шотландським письменником Робертом Луісом Стівенсоном є певні складнощі. Його роман «Острів Скарбів» знають практично всі, він багато разів видавався.  Але, при детальній бесіді, виявилося, що сам роман читали далеко не всі. Деякі вважали за краще подивитися мультфільм Д. Черкського, або різні кіноверсії, а потім дивувалися, чому книга не така весела, що в ній не так?Одного хлопчика тато насильно змусив прочитати «Острів Скарбів», що, звичайно, не можна вітати.

Зі Стівенсона дітям попадається ще один твір - «Дивна історія доктора Джекіла і містера Хайда», який хвалять за стислість і вміло створену напругу в сюжеті.

Так само все не просто з сером Артуром Конан Дойлом. Його цикл про «Шерлока Холмса» знайомий всім без винятку, але книги читали не всі, деякі вважали за краще різноманітні екранізації. Найкращий варіант був, коли любитель книг і твори про Холмса читав, і серіал подивився.

Досить популярним залишається Жюль Верн, чиї романи «Діти капітана Гранта», «Таємничий острів», «П'ятнадцятирічний капітан» ще привертають увагу юного покоління.

А ось позиції Дюма, Вальтера Скотта, Джеймса Фенімора Купера дуже сильно похитнулися. Ці автори були популярні у ХІХ – ХХ століттях. Зараз у їх книги юні читачі зазирають вкрай рідко і неохоче. Складний стиль написання, велика кількість одноманітних історичних героїв, повільність оповіді відлякують читачів.

Найбільш «невмирущим» письменником виявився фантаст Олександр Бєляєв. Його «Голову професора Доуеля» читають все підряд ось уже багато років, знають цю книгу навіть ті, хто читати не любить. Стрімке розгортання сюжету, легкий стиль оповіді, проста, доступна мова забезпечують популярність цього автора. Люблять читати у нього також «Людину - амфібію» і «Аріель».

Поодинокі, рідкісні згадки книг письменника - романтика О. Гріна, пригодницьких романів  Р. Сабатіні, філософських казок Л. Керолла  та детективів А. Крісті.

Дуже популярними залишаються жанри фантастики, фентезі, містики, літературної казки. Тут панують Рей Бредбері, Террі Пратчетт, Джон Толкін, Джоан Роулінг (з її Гаррі Поттером), Брем Стокер, Стівен Кінг. З казкарів діти ще пам'ятають Гофмана, Андерсена, братів Грімм, А. Ліндгрен. В ранньому дитинстві читають міфи народів світу та народні казки.

 

Звичайно, той хто читає ці рядки, запитає, а як же бути зі спеціальною дитячою літературою, що створювалася десятками років? Тут я змушений засмутити - діти її майже зовсім не знають, крім віршів Чуковського, Маршака, Михалкова, Хармса, які їм читали в ранньому дитинстві. Рідко хто згадає Миколу Носова, Владислава Крапівіна і Кіра Буличова. Дівчатка згадували книгу В. Осєєвої «Дінка прощається з дитинством». Ну і, звичайно, пам'ятають веселу книгу українського казкаря Всеволода Нестайка про хлопчаків - тореадорів, які воювали з коровою Контрибуцією («Тореадори з Васюківки»).

Ще раз скажу, що нинішня ситуація більш-менш втішна, раніше було ще гірше.

У справі читання книг багато ще залежить і від батьків, і від педагогів, які повинні пояснити, показувати мистецтво книги, навчити концентруватися на читанні, розвинути мотивацію до цієї важливої ​​справи. Інакше ми може втратити наших дітей.

 

28.07.2020.

12 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
ctepan loss
31.07.2020, 15:24:12

Дякую за Ваше дослідження. Дуже змістовний і цікавий пост. Те, що діти почали зазирати в книжки для свого задоволення і читають щось ще, крім нудної шкільної програми, дуже радує. Ви знаєте, майже з усім вибором дітей я погоджуюсь. В такому віці і я б щось подібне читав. В Україні була багата українська дитяча класика - Богдан Чалий, Марія Пригара, Іван Багмут, Юрій Збанацький, Юрія Ярмиш... Жаль, що ці автори зараз забуті.

Показати 7 відповідей
ctepan loss
02.08.2020, 19:42:53

Олександр Гребьонкін, Вам дякую!

avatar
Дмитро Чорнота
02.08.2020, 16:12:47

Дітей потрібно злегка зацікавлювати до читання. Мені, наприклад, мама в дитинстві читала дитячі книги. Потім я вже й сам поринув у світ Чингачгука та Натаніеля Бампо авторства Фенімора Купера, потім далі й далі. Я маю похресницю й регулярно дарую їй книги. Часто різних жанрів, щоб вона могла обрати свій улюблений. В минулому місяці це була "Мальована історія України" братів Капранових, яку й перед тим і сам з задоволенням прочитав.

Дмитро Чорнота, у мене була така ж історія. Мені перші складні книжки (не казки, які я читав сам, а серьозні романи з класики) читала мама. Потім я й сам втягнувся. Пізніше читав дочці, вчив з нею вірші, писав для неї казки. Дякую Вам!

avatar
Наталія Р
01.08.2020, 08:32:37

Любов до читання привили мені батьки. Коли я була малою, часто бачила батьків із книжками. Бабуся мені читала казки перед сном. На весь клас нас читало тільки троє із вісімнадцяти. Всі почали читати аж перед ЗНО, щоб нормально пройти тестування. Коли я прийшла на практику у школу, то аж здивувалась, картина читання трохи покращилася (ні) . Є чимало ресурсів, в яких подано короткий зміст творів, а що вже говорити про висловлення власної думки? Вони пишуть шаблонно твори, їм симпатизує головний герой, бо легше погодитись із думкою невідомого автора, аніж самим прочитати і розібратись у прочитаному. Образливо, що навіть імена головних героїв вони перекручують (Так, Мелашка із книги "Кайдашева сім'я " перетворилася у Монашку, а Мотря у Марію). Це дійсно сумно.

Показати 3 відповіді

Наталія Р, На жаль, так! Але найважчі для сприйняття твори 19 століття повязані з кріпацтвом, важкою долею кріпаків - селян (Вовчок, Шевченко, Мирний тощо). Це дещо одноманітно. Але починалася українська літератури з життєрадісних, веселих, оптимістичних творів Котляревського, Квітки - Основяненка, Гоголя, Гребінки. Жаль, що ця традиція загубилася.

avatar
КТГорошко
31.07.2020, 16:13:07

Дякую за цікаву аналітику.
Дозволю собі зробити підсумок. В топі залишилися твори, які є за сюжетом найбільш реалістичними (з урахуванням всіх художніх припущень). Саббатіні й т.і. - засноване на суто психологічному, героїчному сприйнятті, - забулося.

Зараз з поширенням цифрових технологій взагалі стрімко змінюється процес сприйняття інформації. Ми обговорюємо що читають діти, а в цей самий час в певних лабораторіях вже є проекти передачі інфи безпосередньо в зоровий нерв для створення голограм.

Показати 6 відповідей

КТГорошко, Згоден! Примітивними містичними творами заповнено весь простір. І ніхто не дбає хоч про якусь оригінальність, чи, принаймі, гарну літературну форму.

avatar
Алекс Перейра
01.08.2020, 08:50:57

Зараз, в добу гаджетів, підлітки звикли читати те, що написано під постом. Акцентування підлітка на книзі - дуже важка і складна робота.

Алекс Перейра, дійсно це так!

avatar
Іван Дурський
01.08.2020, 08:47:57

Цікавий допис. Нестайка і Тореадорів пам‘ятаю все ще.
Алісу Керола, як не розумів у дитинстві то й зараз немає бажання читати.
Згодний, що багато залежить від реалістичності, а також від стилю автора. І конкретно від дітей.

Іван Дурський, мені здається - чим менші діти, тим легше вони розуміють казки Керола. Теж саме було й з Хармсом. Його ще в радянські часи не хотіли друкувати з-за віршів повних абсурду. Але дітям - подобалось, вони його чудово сприймали під час рідких виступів цього поета...Нестайка в Україні ще памятають і читають, бо його переведиають зараз. Старшокласники люблять також книги фантастів Марини і Сергія Дяченків. Це - з сучасних.

Яку цікаву і важливу тему ви винесли на обговорення! Дякую!

Маю наразі кілька думок щодо цього:
1. Дешифрування смислів через слово - це не розвага, а робота. І як наслідок - розвинута особистість. Тому, якщо цей механізм хоча б частково пошкодити, згодом будемо мати розмежування суспільства на два прошарки: "розумних творчих інтелектуалів" та "недорозвинених робітників-візуалів". Це дуже поганий сценарій розвитку людства, неодноразово описаний у фантастиці. Якщо в нього зайти, без втрат для цивілізації не вийти.
2. Теж фіксую збільшення інтересу дітей до читання саме у народжених після 2004-го року. Це пояснюється багатьма факторами, зокрема тим, що на 2007-2008 припадає піднесення літератури для дітей в нашій країні, що не могло не вплинути на суспільство.
3. Якісних сучасних книг для дітей досить багато. Але проблема в тому, що про них не знають дорослі. Тому діти продовжують здебільшого отримувати те, що читали їхні батьки, або модні книги, повз які неможливо пройти. Щоб хоч трохи поліпшити ситуацію, кілька років тому ми створили ресурс, де розповідаємо саме про книги, які можна (або взагалі не варто) читати дітям і підліткам. І вже написали рецензії на понад 600 виданих книг.

Показати 8 відповідей
Margo
01.08.2020, 10:49:06

Наталія Девятко (Natalia Devyatko), Цілком згодна з першим пунктом!

Дивно, але більшість дітей з якими я працював в школах навпаки - говорять, що класика нудна. Вони б з радістю вивчали на літерутурі Гарі Поттера, а не тих авторів, що були актуальними кілька століть тому.
Більш за все не люблять українську літературу по тій причині, що в школі вони тільки і роблять, що аназілують, читають чергову історію про неволю, кріпатство. Поринути в десятий твір за семестр, в якому класик знову описує "ой, як важко було жити в 18 столітті" набридає. Українській літературі потрібна повноцінна модернізація, де на вивчення класиків відведеться кілька уроків, не більше. А останній час вони зможуть поринати в історії сучасників. На жаль, нинішня система, що ще сильно віддає СРСР, не дозволить кільком поколінням вивчати ті розповіді, що дійсно актуальні, а не шукати десятки різних смислів в творах минулого, де їх взагалі нема. Я в своєму блозі також торкався цієї теми.

Показати 3 відповіді

Палаш, я думаю, що ознайомлення з класичним твором великого розміру повинно проходити два етапи. Перший - скорочений варіант для загального ознайомлення. Другий - повний варіант твору (за бажанням читача). Мені "Робінзон" Дефо добре пішов. Спочатку у 5 класі я читав його у переказі Чуковського (видавництво Молодь). Потім у 9 класі познайомився з повним вараінтом - теж сподобався. Мені цікаво були читати ретельний опис діянь людини на безлюдному острові. Така сама історія з "Гуллівером" Свіфта. Дітям може бути незрозуміла подорож до гуїнгмів та йєху. Але що робити з українською класикою? Крім Котляревського діти не хочуть її читати. "Чому я повинен читати цього Нечуя - Левицького про те, як посварилися люди з-за груші? " - говорив один хлопець. - "Не цікаво!"

avatar
Інна Камікадз
31.07.2020, 16:24:39

Напевно, в першу чергу, любов до книги дітям прищеплюють батьки, показують на власному прикладі як це класно. Принаймні, я це практикую. І книга обов'язково паперова.

Інна Камікадз, згоден. Все вірно. І паперова книга - вона, як мистецтво - з полями для приміток, іллюстраціями, своїм власним зовнішнім виглядом. Вона як окрема істота, яка живе у твоєму домі. Перебуває в спокої на полиці, але готова зашелестіти, розповісти, коли до неї дотокнешься.

avatar
Лія Щеглова
31.07.2020, 14:29:07

Дивно, що у Ваш перелік не увійшло жодного твору сучасних авторів. В той час як мої діти насолоджувались переважно їхніми творами. Ні, не без того, що дещо з переліченого було, але і багато серед сучасних. Коти-вояки, серія читаємо під партою, часодії, тощо...

Лія, перелічені Вами книжки в книгарнях я бачив, але восьмикласники їх не називали. Можливо тому, що ці твори призначені для дітей молодшого віку. Тут - трохи старші. З сучасних письменників за весь час дослідження я бачив в руках однієї дівчини книгу Дари Корній...

avatar
Ірина Ярошенко
31.07.2020, 14:44:12

Моя дочка дуже любила книги про Поліанну, Енн із маєтку "Зелені дахи".

Ірина Ярошенко, Дякую, що розповіли про цей твір. Буду знати!)

Інші блоги
Досьє персонажа. Моллі Шор. Серце головної героїні
Увага, увага, букнетівці! Новини дня: САНЬКА ЖИВА!! ФАТА МОРГАНА НА МІСЦІ! Вибачте, що зникла на такий довгий час. Сподіваюся, ніхто з вас не встиг впасти в депресію без моїх позитивних, наповнених шалено оптимістичною енергією,
Дівоча пам'ять
Слава Україні! Виявилося, що у вашої авторки дівоча пам'ять. Не так і погано знову відчути себе молодою та вітряною, але в буденних клопотах ми інколи забуваємо про маленькі радощі. Я вдячна,
Знижка на ніжну історію
Вітаю, любі читачі і читачки! Сьогодні у нас ще одна знижка! Цього разу на роман “Не хвойда”! Запрошую зазирнути, якщо ще не придбали цю книгу! Уривок з книги: — Можна щось спитати? — прошепотіла. —
Таємниці відкриті, але залежність залишилась)
Вітаю, мої любі! Рада повідомити вам, що першу книгу циклу "Кохання Дорошів" - "Таємниця Адама" завершено і вона доступна у повному обсязі! Хто чекав цього моменту - можете сміливо поринути в цю захопливу,
Ну що, полетіли?)
Тут крутецька знижка на книгу! Увага! Сім'я на спір Одного разу ВІН з'явився в моєму житті, морально розчавив, обдурив та залишив по собі на згадку дитину... Яка стала сенсом мого життя після цієї горезвісної зустрічі...
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше