А ви читали Vita Nostra?

 

 

Декілька років тому я вела проєкт рекомендаційного читання. То було пов’язано з професійною діяльністю та моєю власною ініціативою. Проєкт називався «Читай! Формат не має значення!». Ідея була писати враження про прочитане. Збирали ми їх від людей з усієї України, а згодом я змінила сферу діяльності, та і став актуальнішим форматом особистого книжкового блогерства. Тому все те тихесенько згорнулося. І от зараз я подумала, що деякі з моїх власних вражень можна перенести й сюди. Адже, як ми всі знаємо, хороших книжок багато не буває. Та й Оксана Кириченко (Aillin Ai) надихнула мене своїми враженнями. Тому ось, пропоную враження на книгу, яка мене вразила неймовірно, і навіть зараз, стільки років потому, згадуючи її, я захоплююсь нею.

Йдеться про роботу Марини та Сергія Дяченко – «Vita Nostra».

Тут будуть ще цитати з самого твору.

Обкладинка

 

Імператор страх, який формує реальність

© Марина та Сергій Дяченки. “Vita nostra”

Вперше я її слухала російською мовою у форматі аудіокниги в озвучці Ігоря Князєва. Так, при хорошій озвучці мені чудово заходять аудіокниги. Місцями це зручно. Згодом, не втрималась та прочитала книгу російською. А ще згодом виявила, що в неї є українське видання, взяла до рук з таким жалем, що вже знаю, що там. Хотіла порекомендувати старшій малій, і… знову не втрималась та перечитала ще раз, тепер вже українською.

Тож можу сказати так:

Любі студенти, якщо Вам здається, що навчатися важко – почитайте “Vita Nostra” Марини та Сергія Дяченко. Ви переконаєтесь, що Ваша сесія то дитячі забавки!

“Чергове заняття зі Стерхом вилилося в кошмар. Сашка не витримувала напруги; чужа тиша лізла в її душу, і горбань був на боці цієї безгучної, липкої, важкої тварюки. Сашка більше не намагалася ні впустити її, не відігнати – вона зависла, начебто її зсудомило між двома прірвами. Їй здавалося, що заняття триває багато-багато діб...” ©

Книжка безмежно красива. Це перше, що приходить у голову, після прочитання. Та про що можна казати, якщо вона отримала низку престижних літературних премій, серед яких “Золотий кадуцей” на “Зоряному мості-2007”, увійшла у список найкращих фантастичних книжок за версією журналу «Афіша» у 2008 році, в номінації «Вибір експертів», була перевидана українською мовою.

“Vita Nostra” – це слова зі студентського гімну “Гаудеумуса”, фактично означає “наше життя”, та є лише частиною загальної фрази. Не знаю, чи був такий задум в авторів від початку, чи народилося згодом, та “Vita Nostra” стала першою книжкою з умовної авторської серії “метаморфози”. (Читала їх всі, рештою вражена не надто сильно, Віта Ностра – найкласнюча). Назви подальших книг – повна фраза гімну: “Наше життя коротке, скоро закінчиться...”

– Фарите, ну неможливо ж жити в світі, де є ви.

– Неможливо жити в світі, де немає мене... ©

Основа усього сюжету роману – страх. Саме він примушує людей діяти (по життю). Головних героїв вчитися (по книзі). Це не жарт. Те, що коїться із молодими людьми у тому інституті – то якесь суцільне знущання, та жоден з них не може його покинути. Через страх за близьких людей. Їх вивертають назовні, ламають, а потім знову збирають. Але що з них виходить тепер? І які можливості відкриваються натомість? Чи дійсно вони варті того, аби нехтувати власним життям?!

“З настанням холодів Стерх заборонив їй літати ночами. У відповідь на палкі заяви, що вона зовсім не боїться морозу, здивовано знизав плечима: “До чого тут мороз, Сашенько? Зараз у вас таке навантаження, так багато роботи! До того ж відбитки босих ніг на білих дахах – це неестетично!” ©

Не дивлячись на таку важку складову сюжету, роман зачаровує. Ти наче потрапляєш у тоненьке павутиння з блискучого бісеру. Краса неймовірна! Відірватися неможливо! Хочеться насолоджуватися кожним словом! Вона чарівно-чудова! Тут і інтрига, і помста, що розчиняється у порозумінні, і краса разом із мелодикою, ломка свідомості. Вона переповнена смислами та, водночас, легка до сприйняття. Лишень розпочніть її читати – і ви вже не зможете зупинитися!

Автори зуміли зобразити те, що не можна описати словами. Браво, Дяченки!

Український переклад – шикарний! Я читала видання, яке у 2007 зробив «Зелений пес». Там невідомо, хто перекладач. Або я не знайшла. Обкладинка, яку я тут виклала – теж від них. Хоча обкладинка до російськомовного видання яскравіша та колоритніша. Обидві відповідають суті. От тільки в українській логіка вибору персонажів мені не надто зрозуміла. Навіщо ставити Северуса Снейпа, як образ Фарита Коженникова? Там геть інший типаж, на моє сприйняття, звісно. І замість головної героїні зобразили, умовно кажучи, її недруга.

P.S. Багато полеміки у творі викликає кінцівка. Власно для мене це стало повною несподіванкою, адже вся ясно і зрозуміло (на мою думку). Та не буду робити спойлера! Скажу лише те, що трактується вона різними читачами по різному.

__________________________________________

__________________________________________

Ну і трохи самореклами, куди без неї? Я люблю фентезі ніжно-ніжно. Тож недивно, що першою моєю роботою стала робота саме в такому жанрі. Правда ж? Сьогодні діє знижка на одну з моїх книг циклу "Ріверійська хроніка" - "Подаруй мені свободу". Завтра буде на "Зазирни в мою душу".

тут візуал (дякую Ірині Ярошенко, вона майстриня знаходити щось "таке")

Якщо ви ще не фанрівер, ми з Феєю йдемо до вас! ))) Жартую. Ви до нас приходьте, не пошкодуєте!

11 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти

Я люблю "Варана", "Печеру" і "Горілу вежу". Найбільше "Варана". А до самих Дяченків ставлюся дуже прохолодно останніми роками.

Показати 19 відповідей

Лія Щеглова, Експериментуємо :)

avatar
Максим Власвіт
31.07.2020, 17:34:23

Це єдина книга Дяченків, яку я читав (наразі). Мені дуже сподобалась. Незвична (цей їхній м-реалізм). Але, якщо я не помиляюсь, вони писали російською мовою, а потім вже видавництва перекладали на українську? Пам'ятаю у книзі була Саша Самовій, а в інтернеті майже всюди писало Саша Самохина (бе).

Показати 5 відповідей
Лія Щеглова
31.07.2020, 21:07:10

Максим Власвіт, вони живуть в Україні, але як автори знайшли себе в Росії. Це зумовлено тим, що при розвалі совєтів в Україні взагалі не було видавництв. А фантастику так я і не знаю, коли у нас видавали. А починали вони у 80-х роках минулого століття, як самвидав. Згодом пішло з видавництвами. Так, російськими.
І тут важливо розуміти - в Україні і сьогодні ніхто надто не видає фантастику.

avatar
Svitlana Kvitka
30.07.2020, 12:47:32

Візуал - супер! Книгу читала, мені теж сподобалася. Дуже сильна. І Шрам Дяченків справив враження!
А от Мігрант - якось геть не пішов. Власне, у всіх свої смаки, але класно, коли є з ким обговорити прочитане!❤❤

Показати 2 відповіді
Svitlana Kvitka
31.07.2020, 17:15:15

Лія Щеглова, Казати про книги - то у вас родинне❤❤❤

avatar
Ярина Король
31.07.2020, 12:50:16

У себе в профілі зазначила, що коли книги мені подобаються, то завжди вишукую цікавинки про їхніх авторів. От і про Вас цікаво дізнатися трохи більше. ))) Цікаве було у Вас заняття і добре, що Ви його продовжуєте! З Дяченками не знайома взагалі! А Ріверія - то такий красивий світ, який я не проти час від часу бачити у снах)))

Лія Щеглова
31.07.2020, 12:57:50

Ярина Король, дякую, Ярино! Клуб фанріверів розширюється і мене це тішить)))

avatar
Устина Цаль
30.07.2020, 15:01:36

О, Дяченки можуть закохати у фентезі навіть тих, хто цей жанр не любить, як я наприклад)) Цю книгу читала у студентські роки, і так, вона неймовірна! Як і "Ритуал", "Печера", "Долина совісті". Ви так тепло нагадали про неї, що захотілося перечитати)

Лія Щеглова
30.07.2020, 17:30:50

Устина Цаль, та я сама згадала, і не могла втриматись, аби не написати про неї)))

avatar
Ірина Ярошенко
30.07.2020, 14:50:34

Про Дяченків чула, але, здається, не читала. Ти своїм оцим "Вона чарівно-чудова! Тут і інтрига, і помста, що розчиняється у порозумінні, і краса разом із мелодикою, ломка свідомості" просто не залишаєш шансу пройти повз цю книгу. Колись дійду) А зараз я, як справжній фанрівер, доковтую четверту частину "Ріверії"! Обов'язково читати всім любителям фентезі!

Лія Щеглова
30.07.2020, 17:30:12

Ірина Ярошенко, дякую, Іро! Буду рада, якщо книга сподобається, Можеш і своїй малій порадити, якщо вона з читаючих дівчат та любить фентезі.

avatar
Juli Pencil
30.07.2020, 11:22:10

Читала минулого літа і з того часу підсіла на Дяченків))) А книга реально класна, страшенно цікава, зупинитися важко, хоча часом не розумієш, як таке взагалі в голову автору могло прийти) Читала з цього циклу ще й "Цифровий", теж книга залишила глибокі враження))
А взагалі, у Дяченків багато класних книг. І стиль мені їхній дуже до вподоби)

Показати 2 відповіді
Juli Pencil
30.07.2020, 14:08:23

Лія Щеглова, Буревій емоцій - то точно)) Одна з тих книг (якщо не єдина), від якої в мене залишилися найяскравіші емоції)))

avatar
Мар'яна Доля
30.07.2020, 13:08:56

Читала цю книгу, я взагалі фанат Дяченків))

Лія Щеглова
30.07.2020, 13:44:08

Мар'яна Доля, як цікаво)))

avatar
Анна Ост
30.07.2020, 09:55:04

Знаю таких авторів)) Маю три книги, а починала (ех, колись давно) знайомство з "Олена й Аспірин", тоді трапилась "Долина совісті" і чудовий "Ритуал" на основі якого навіть було знято фільм "Він-дракон".
Дякую за чудовий відгук, беру на замітку ще й цю книженцію)

Лія Щеглова
30.07.2020, 10:11:07

Анна Ост, Олена і Аспірин якось мені не зайшло, не пам'ятаю чому, а Долина совісті і Ритуал - так, гарно. Він-дракон мені не сподобався геть. Якось надто пласко вони його зняла, але припускаю, що у той час я шалено відторгала все російське, можливо це сказалося.

avatar
Ярина Мартин
30.07.2020, 09:51:24

Я читала давно, ще в школі напевно. Книга справді сильна! До сих пір чітко пам'ятаю деякі моменти.

Лія Щеглова
30.07.2020, 09:55:23

Ярина Мартин, та, для мене то було винос мозку та переворот свідомості, 2 в 1)))

Інші блоги
Оповідання за вашими ідеями!
Таксь, друзі, я навіть не очікувала, що буде такий фідбек, але мені дуже приємно! Буду робити так - одне оповідання на тиждень, кожен понеділок о 16:00. Буду відмічати ваш нік в анотації, та кожен твір буде у циклі коротких
Таємнича новинка ❤️ Трохи подробиць
Вітаю, мої неперевершені вогняні! Перший, другий та третій розділи таємничої новинки готові! Щоб ви розуміли складність роботи: проконсультувалась з дівчинкою, перелопатила інформацію, написала розділ, відправила
Гарячого тигра замовляли? Новинка!
Добрий день, мої хороші. Любите відверті історії про перевертнів з перчинкою? Тоді запрошую вас у мою новинку, історію Кирила та Маші Не пручайся, мишко Анотація: – Вийди! Хто ти взагалі такий? –
Історія двох вагітностей
Сьогодні хочу запропонувати вам познайомитися з двома моїми книгами, об'єднаними однією темою! Аліса - мати-одиначка, яка, щоб забезпечити доньці гідне життя, наважилася на непростий крок - народити дитину
Кохання чи одержимість? Ви писали подібне?
Усім привіт! Що ж, зовсім недавно я опублікувала продовження мого роману "Дім втрачених ілюзій", яке має назву "Коли сонце не зійде" і щиро хочу подякувати тим, хто підтримав мою новинку! Для мене це дуже приємно
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше