Закон і Порядок планети Online – флешмоб

Всім привіт! Стала учасником конкурсу від компанії Avitar та Букнет. Ага, тут інформація на правах реклами, посилання на мій твір Game over ТУТ. Але блог пишу не лише заради реклами.

Що я хочу сказати.

Тема справді шикарна. Можливостей для її розкриття – безліч, що і показують роботи учасників. А, головне, піднімаються найрізноманітніші теми. Болючі, веселі, серйозні, важливі… тощо.

Саме тому я пропоную Букнет спільноті своєрідний Флешмоб (це ви мене заразили, хоча я з осторогою ставлюся до таких масових психозів, але ж цікаво мусить вийти, сподіваюся).

Моя пропозиція шалене обговорення конкурсних оповідань, та, ймовірно, можливість детальніше проаналізувати, що у нас всіх вийшло.

Учасники конкурсу створюють блог, де пропонують для обговорення свою тему та питання по ній. Тема стосується тієї, яку саме ви піднімали у своєму конкурсному оповіданні. Берете активну участь в обговоренні. Передаєте наступному, чиє оповідання вразило. Якось так.

Тож, почну з себе, раптом перший млинець буде комом?

Я освітлювала тему піратства та моральні аспекти боротьби з ним. Де глянути, як у мене вийшло, дивіться вище, дала посилання на роботу. Але вам необов'язково його читати. Якщо не цікаво, просто дайте відповідь на питання нижче.

Тож мої питання для обговорення:

1. На вашу думку, піратство злочин?

2. Чи злочинець той, хто користується плодами вкраденого, навіть якщо крав не він?

3. Яким, на ваш погляд, мусить бути ступінь подібного покарання? Тут уточню, мабуть, варто означати для крадія окремо, для користувача окремо. Ну там, розстріляти, оштрафувати, погрозити пальчиком, хто як вважає…

 

--------

Естафету передаю Ірині Ярошенко. Ала, гадаю, можна на тому не зациклюватися, і охочі можуть просто висвітлювати свої теми у блогах, незалежно від того, передали їм його чи ні. Так буде скоріше)) Запрошую до обговорення всіх охочих. Можна ставити в коментах питання, суміжні з основною темою. Буде цікаво почути думку і авторів, і читачів.

ПиСи, в рамках теми додам, що оту картинку на візуалі взяла з безкоштовного стоку.

12 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Холод Влада
16.07.2020, 10:25:31

1) Піратство — злочин. Авжеж автор заслуговує на винагороду...
Але в наших реаліях, коли людина собі інколи і їжу нормальну купити не може, і комуналку оплатити, не те що піти в кінотеатр, я думаю що це не так погано... Насправді, українцям повезло в якомусь сенсі...
Тобто, перш ніж прибрати контрабанду, треба щоб рівень добробуту населення дозволяв їм користуватися цими благами за свій рахунок.
2) Точно злочинець, якщо на цьому заробляє наприклад. А якщо тільки користується для себе... То з одного боку ніби теж злочинець, але знову ж таки, в українських реаліях я реально не бачу поки що альтернативи піратству.
3) За розповсюдження з метою збагачення має бути доволі суворе покарання, штрафи з платою власнику, тобто адміністративна відповідальність, навіть можливо кримінальна, якщо мова йде про піратство в особливо крупних розмірах.

Лія Щеглова
16.07.2020, 10:39:12

Холод Влада, дякую за участь, Владо! В принципі, дивлюся, думки у багатьох схожі щодо питання.

avatar
Svitlana Kvitka
16.07.2020, 07:23:18

Як читач тут можу сказати, що так, класно, коли все вільно, та водночас усвідомлюю, що автори заслуговують на винагороду.
Але, не торкаючись взаємозобов'язень, якість там і все таке, хочу зауважити, що на все упирається в менталітет халяви. Часом це прикрий фінансовий аспект. Такі реалії, в яких ми живемо. Якщо в інтернеті все стане платним - для багатьох альтернативою стане не користуватися від слова зовсім!
Хіба ж це добре?

Лія Щеглова
16.07.2020, 08:43:16

Svitlana Kvitka, звісно нічого так не добре. перетворення на пітекантропів - жодним чином не добре.

avatar
Historyk
15.07.2020, 20:23:54

Стільки різник коментарів, що висвітлюють схожі й зовсім протилежні точки зору... Одразу скажу, що не проводитиму палалель із Вашим твором (і тут же попрошу пробачення - ще не довелось ознайомитись), але, підтримуючи тему флешмобу і власне піратства, не можу не наголосити, що наша держава не може заборонити людям ознайомлюватися із піратським контентом, так як вона не створила ані якісний захист авторського права (що стосовно виробників), ані високий рівень доходів населення (що стосовно споживачів), ані належні системи контролю за поширенням піратства (що стосовно кіберзлочинців). Але детальніше хотілося б розглянути ситуацію із тими, на кого продукція орієнтована - споживачами.
Зараз не можна говорити про жодні ймовірні заборони, позаяк, знаючи нашу верхівку влади, не треба бути політологом, щоб зрозуміти, що основний удар припаде якраз на безневинних людей. Близько 70% українців перебуває за межею бідності й зводить кінці з кінцями, живучи на прожитковий мінімум. Чи мають ці люди можливість сплачувати визначені суми за перегляд фільмів? Чи їм не переглядати фільми взагалі?
Моя особиста думка: не можна забороняти щось, що неможливо або вкрай важко виконувати законним шляхом.

Показати 2 відповіді
Historyk
15.07.2020, 22:59:51

Лія Щеглова, Дякую за розуміння)) З радістю приєднаюсь!

avatar
Ірина Ярошенко
15.07.2020, 19:11:11

Так, згодна, тема шикарна! Щодо питань, то відповідь має бути "так", щодо покарання, то мають однозначно бути штрафи, але тут є багато "але". Чому? Та тому що усі ми хоча б раз, але скачували музику/фільм/відео/фотографії/програми незаконно в інтернеті, користувалися ними. Знаю, що у Канаді це точно злочин, тому фільми вони дивляться тільки в онлайн, інакше - штраф. У нас поки що це недосяжно, тому що фінансово ми точно не можемо дозволити собі купувати усе ліцензійне. Чи це виправдання? І так, і ні. Чи потрібно уникати правопорушень? Однозначно! Можливо, якщо усі намагатимуться, то рано чи пізно ми перейдемо до того, що усе буде законно. Дякую за естафету!

Показати 2 відповіді
Ірина Ярошенко
15.07.2020, 21:58:11

Лія Щеглова, Це точно.

avatar
Olena Mazur
15.07.2020, 16:05:29

Привіт!
Я охоче прийму участь в цьому флешмобі !
Стосовно піратства. Вважаю, що законодавство повинно бути більш жорстким та сучасним. Одностайно, злочинці ті, котрі виробляють та розповсюджують незаконні товари. Щодо користувачів, то тут я не згодна. Вони, просто купують те, що дешевше. Законодавча та виконавча влада повинна зробити все, щоб користувачі не мали можливості придбання контрафакту.

Показати 2 відповіді
Olena Mazur
15.07.2020, 21:55:16

Лія Щеглова, Дякую за запрошення.

В силу нашого менталітету, наважусь сказати, що піратство (поки що) не злочин. Ну для нашої держави точно! Можна говорити все, що завгодно, але коли хочеться подивитися цікавий фільм чи серіал, всі ми (й ті, хто написав, що вважає це злочином), бере та заходить на піратськи сайти (Киного и так далі).
Наша держава не настільки розвинена, щоб взяти під контроль цю стихію. А навіщо платити зайві кошти, якщо по сусідньому посилані такий же матеріал безкоштовно?
Вибачте, але це лицемірсто - писати, що ви проти піратства, а потім після роботи, вмикати на тому ж піратському каналі ту ж Гру Престолів чи Ходячих мерців.

Лія Щеглова
15.07.2020, 21:54:32

Палаш, ну, дивіться, тут ніхто і не написав, що ніколи не користувався піратським контентом. Зрозуміло, що бесіда ведеться у форматі реалії та ідеал.

avatar
Ярина Король
15.07.2020, 14:14:56

Моя думка така. Той хто створює піратський продукт - злочинець. Той, хто його розповсюджує - злочинець. Той хто ним користується - теж злочинець. Питання, на які поки що не маю відповіді:
- на скільки ефективно державою захищається оригінал?
-яке покарання буде ефективним для цих злочинців?
- яке заохочення посприяє зміцненню людського усвідомлення, що красти - то зле?

Показати 8 відповідей
Лія Щеглова
15.07.2020, 21:48:05

Ярина Король, так буває?

avatar
Moonraise Darkness
15.07.2020, 12:23:24

Доволі складна і суперечлива тема... Якщо мої твори в незміненому вигляді хтось поширюватиме мережею, нехай навіть і без вказування авторства (все одно ж псевдонім)), то лише подякую цим людям))) Наразі в Україні є чимало куди більш вагомих проблем із втіленням в життя деяких законів і адаптації їх до специфіки нашого суспільства. А взагалі закони порушувати то є дуже погано і не треба так)))
Якщо автор справді хоче писати далі і розвиватись, то робитиме це, не зважаючи на піратство його творів і відсутність заробітку (бо, як на мою думку, це лише виправдання і небажання долати труднощі). В минулому столітті за "неправильну" літературу деякі українські письменники ще й на горіхи отримували від радянської влади, але ж боролися і писали. Безперечно, в цивілізованому суспільстві автори, котрі дійсно змогли створити щось гідне і якісне заслуговують на грошову винагороду своєї праці, але коли пишуть лише виключно заради заробітку, то сумніваюсь, що там планувався якийсь розвиток...

Показати 6 відповідей
Лія Щеглова
15.07.2020, 15:18:26

Moonraise Darkness, через рік глянете, скільки у вас буде читачів та згадаєте)))

avatar
Мар'яна Доля
15.07.2020, 12:03:45

Піратство - це така суперечлива тема. Звичайно, я була б "за", якби вживалися якісь заходи на загальнодержавному рівні, щоб усі люди, як за кордоном, могли купувати тільки "законний" продукт. Але, на жаль, у нас зараз така скрута у людей, що тоді просто не будуть купувати. Читала в чаті Телеграму думку одного автора, що він навпаки вдячний піратам за те, що популяризують його твори. Подумала, що якщо вказують його ім'я - то це справді письменникові-початківцю на руку.

Показати 7 відповідей
avatar
15.07.2020, 12:34:07

Мар'яна Доля, Та він, той менталітет, всюди такий. Всі хочуть нахаляву і побільше. Просто в інших місцях власність трохи краще захищається. А в пострадянському просторі все ще «всьо вокруг колхозноє, всьо вокруг нічйо». І красти в держави, у ворога, так, можна. А тепер кого обкрадають? Своє майбутнє, майбутнє держави, нації.

avatar
Віолета Лосєва
15.07.2020, 12:22:25

Всім привіт! Якби я не була модератором, я б обов'язково була учасником конкурсу! Дякую за підтримку і високу оцінку теми. Вона, дійсно, - шикарна!))
Дякую за ідею, буду стежити за флешмобом!

Лія Щеглова
15.07.2020, 12:33:07

Виолетта Лосева, Я б ще пів року збиралась щось таке написати, якби не конкурс! Дякую за можливість та чарівний пендель))

Інші блоги
Сьогодні знижка❤️
Вітаю, любі читачі. Давно не приходила до вас зі знижками Книга "Його особистий жах", що написана у співавторстві з Міс Дарина, сьогодні продається з максимальною знижкою! Це історія про волелюбну та норовливу
Нова історія для конкурсу: "Старий будинок"
Вітання, творча спільнота! Я наважилася прийняти участь у конкурсі, тема якого: Старий будинок. Обсяг оповідання – від 5 до 10 тисяч символів з пропусками. Події відбуваються в Україні. Не знаю, чи вдалося мені
Перша завершена книга на Букнет
Моя перша книга на Букнет дійшла до свого не зовсім очікуваного завершення, тож читачі можуть насолодитися прочитаним у повній мірі, не перериваючись на такі дурниці як сон, робота та публікації розділів роману )) Моя перша
"Вагітна від мільйонера" з максимальною знижкою!
Привіт-привіт, мої любі! Я принесла гарну новину. До кінця доби книгу "Вагітна від мільйонера" можна придбати на 20% дешевше. Якщо книга у вашій бібліотеці, але ще не встигли її прочитати – щиро запрошую! Уривок
Новинка!!!
Вітаю любі букнетівці))) Запрошую Вас познайомитися з моєю новою книгою і її головними героями. Разом з Софією зануритися у світ пригод, пройти разом всі труднощі і розібратися, що ж сталося з її батьком, Віктором? Це неймовірно
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше