Про правильні жанри замовимо слово))

Сьогодні хочу одягти на себе трохи притрушену пилом мантію людини, яка колись прослухала повний курс історії української та зарубіжної літератури, теорії літератури, літературознавства та інших наук, що вкупочці дало приблизне уявлення про те, що таке літературний  жанр і з чим його їдять))

Нещодавно натрапила на справжній батл між двома авторами, один із яких доводив іншому, що жанр - це не звичні нам любовний роман, фентезі, історичний роман тощо, а роман, повість, оповідання... Довго вони ламали списи, не знаючи про те, що мали рацію обоє.

Тому що літературні твори класифікуються за трьома типами.

  • Категорією вищого порядку при тричленному поділі літератури є літературний рід (загальне) — епос, лірика, драма;
  • категорією середнього порядку — літературний вид (особливе) — роман, повість, новела в епосі;
  • категорією нижчого порядку (окреме) — різновид (жанр). Це нам розповідає мудра Вікіпедія. Ну, нас цікавить власне роман, як найбільш поширений літературний вид на Букнет. А його існує стільки жанрових різновидів, що й перелічити важко: наприклад, біографічний, автобіографічний, детективний, духовний, історичний, готичний, бульварний. крутійський, пригодницький, психологічний, науково-фантастичний, соціально-побутовий, роман-епопея, роман-притча, роман-щоденник і т. д. і т. п))
  • Не всі з цих жанрів знайшли своє відображення на нашому сайті. Хоча, як на мене, то дуже хотілося б бачити ще хоча б пригодницький і психологічний роман, бо, наприклад, сучасна проза - це взагалі "ні про що", тому що всі твори, написані нашими сучасниками, вже є сучасною прозою))
  • Що б хотілося донести до авторів - неправильно визначений вами жанр ( свідомо чи несвідомо - не грає жодної ролі) може призвести до того, що вам заблокують у книзі неправильний жанр, залишивши лише один, а якщо неправильні два, або ви наплутали з  віковими обмеженнями ( наприклад, поставили книгу 18+ у підліткову прозу) , то може бути заблокована і вся книга.
  • Що робити, щоб не потрапити у прикру ситуацію? Правильно визначати свій жанр, не намагаючись схитрувати. Краще, якщо сумніваєтеся, знайти в інтернеті визначення жанру і книги відомих письменників, які написані в цьому жанрі та "приміряти" сюди ваш твір. Якщо він зовсім не з цієї опери - не намагайтеся його "присобачити", бо є ще така штука, як скарги читачів. Коли читач побачить, що заявлений вами жанр не відповідає дійсності, він може натиснути "тривожну кнопочку". Ви скажете - все одно все вирішує адміністрація, бо вона тут головна)) Так, але! У модераторів немає можливості прочитати повністю усі твори, бо їх дуже багато. Зазвичай вони дивляться на обкладинку, теги ( у творі є) та анотацію. І якщо, наприклад, ви ставите свій твір у жанр "наукова фантастика", а в анотації та тегах у вас чарівники та магічні академії, будьте готові, що рано чи пізно вас із цього жанру попросять. Тому моя вам порада - краще, не відкладаючи в довгий ящик, заглянути до своєї сторіночки і уважно перечитати те, про що я написала вище. Анотація та теги мають відповідати жанру. Обкладинка теж.
  • Тепер трохи про найчастіші сумніви.  Фантастика чи фентезі? Хоча зараз дослідники літератури вважають, що фентезі - це різновид фантастики, одна моя книга потрапила під роздачу через те, що я написала в анотації та тегах  слово магія. Мені сказали, що там де магія - то вже не фантастика. Отож, я думаю, всі зрозуміли)) Фантастика - кажучи простими словами, це жанр, у якому створюється світ, відмінний від сьогоденного, реального. Але цей світ можна пояснити логічно. Натомість жанр фентезі виник як різновид казкових і міфологічних мотивів, і тут можливе все, що тільки прийде  в голову автору.
  • Історичний роман чи фентезі? Ще одна поширена помилка, яка часто трапляється - коли відкриваєш жанр історичного роману ... і читаєш, як у якомусь вигаданому царстві-королівстві йде битва за трон... ну, щось по типу "Гри престолів". Люди добрі, історичний роман на те й історичний, щоб у ньому зображувалася конкретна епоха в конкретній реально існуючій у ті часи державі, ще й до того поряд із вигаданими мають обов'язково фігурувати історичні персонажі, що жили в реальності. Будь-які інші випадки - це фентезі. І крапка.
  • Трилер чи жахи? Наче й той, і інший жанр покликані лякати людей, викликати у них гострі відчуття. Але є різниця. Якщо на сторінках вашого роману герої сходяться в битві з вовкулаками, зомбі, вампірами чи іншою нечистю - це жахи. А трилер - який би не був страшний - не має містити будь-яких гостей із потойбіччя. Лякати героїв мають живі люди - хоч іноді і заплутає нас автор і здається, що без бабая тут не обійшлося - та в фіналі виявиться, що це зовсім не так. Все знайде логічне пояснення.
  • Підліткова чи молодіжна проза? Ну тут зовсім просто. Підлітковий вік - 11-15 років. Якщо ваші герої саме такого віку, то сміливо ставте свій твір до підліткового жанру. Коли ж ви пишете про студентів - то це вже молодіжна проза.
  • Можливо, я про щось не згадала, то буду рада почути ваші запитання та  власні бачення жанрової проблеми у коментарях. А я ще цю тему не вичерпала для себе, бо є така хитра штука як піджанри. Дійдуть руки і до них)) Тому чекайте продовження!

29 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Холод Влада
28.07.2020, 21:49:20

дякую)) цікаво))

Показати 13 відповідей
Мар'яна Доля
16.10.2022, 00:08:51

Холод Влада, Ага))

avatar
Джесс Ріберт
15.10.2022, 23:04:26

Дуже корисний пост. Інколи важко визначати жанр творів. Потрібно враховувати всі деталі. Дякую

Мар'яна Доля
15.10.2022, 23:20:12

Джесс Ріберт, Дякую! Рада, що блог став вам у нагоді))

avatar
Максим Власвіт
23.10.2020, 11:10:36

Найбільш доречний блог у даний час. Дякую.

Показати 2 відповіді
Максим Власвіт
23.10.2020, 11:49:56

Марьяна Доля, Він у мене в бібліотеці)

avatar
Ш А Д І А
28.07.2020, 17:32:57

Знаєте, ніби знов до школи потрапила, і читаю правила й означення з літератури)))
Прочитала коментарі до блогу, і зрозуміла, що писати щось від себе немає сенсу. Усе що хотіла, вже розповіли й запитали до мене)))) тому мені лише залишається додати, що дуже рада що є такі люди як ви))))

Мар'яна Доля
28.07.2020, 18:09:34

Ш А Д І А, О, дуже рада, що вам сподобалися ці поради!

avatar
Микола Пилипів
17.05.2020, 22:19:51

Дякую за корисний пост. Говорю, як автор, що поняття не має якого жанру його твори.))

Показати 3 відповіді
Мар'яна Доля
17.05.2020, 23:38:28

Микола Пилипів, А так воно найчастіше й є)) Нині автори полюбляють експериментувати))

avatar
Міла Федорук
10.05.2020, 10:00:56

Напишу про трилер, бо обожнюю його. Жанр дуже об'ємний. З чіткими характеристиками для історії та обов'язковим саспенсом. Не завжди має бути те чи той що лакає, погрожує чи вбиває. Достатньо через головного героя чи навіть тільки атмосферою передати хвилювання до тремтіння, очікування найстрашнішого, напруження, яке змусить у читача скручуватись пальцям на ногах ;))) Тобто навіть "поганця" не обов'язково вводити окремим персонажем.

Мар'яна Доля
10.05.2020, 11:14:17

Mila Fedoruk, Так і є)) Дякую за уточнення!

avatar
Ана Пест
10.05.2020, 08:40:27

Ой як я читала цього блогу! Дуже корисний. Дякую! Та свої 5 копійок я таки вставлю)))) Для загальної користі)))) Тому що не все так однозначно з трилерами та жахами. Я також звернулася до постійної помічниці - Вікіпедії.))
Література жахів або хоррор - жанр художньої літератури, який має на меті викликати у читача почуття страху. Вона ділиться на кілька піджанрів, найвизначнішими є:
- трилер - жанр, який змушує читача відчувати страх та мороз по спині під час читання. Поділяються трилери на містичні та психологічні. У першому випадку присутні елементи надприроднього, пов'язані з міфологією (привиди, вампіри, перевертні, демони), у другому випадку за основу беруться реальні чи можливі в повсякденному житті подіі (серійні убивці, маніяки, божевільні).
- апокаліптика - піджанр жахів, що є відгалуженям піджанру наукової фантастики, де йде мова про життя на Землі після якої-небудь глобальної катастрофи, тобто кінця світу (зомбі, монстри-мутанти).
- романтичні жахи - суміш двох піджанрів, які мають в собі одночасно історію кохання та елементи жахів.
- чорна комедія - суміш жахів та комедії.
Окремими піджанрами можна виділити готичну літературу, темне фентезі, лавкрафтовські жахи.

Показати 4 відповіді
Мар'яна Доля
10.05.2020, 11:13:33

Ана Пест, Це правда, є дуже багато піджанрів, збираюся незабаром і в них заглибитися)) Дякую!

Все вірно написано) взагалі, не бачу сенсу ставити не ті жанри, бо читачі ж не дурні. Якщл вони заходять в жанр фантастика, і хрчкть почитати про косом а не про маг. академію, ир їх це обурюватиме. До речі, поки в мене викликає питання жанр: короткий любовний роман. Бо часто басу в ньому, зовсім не короткі книги. Хтось може знає на скільки сторінок він має бути)?

Показати 10 відповідей
Мар'яна Доля
10.05.2020, 09:22:28

Ага, тепер стало зрозуміліше з розмірами, дякую!

А ще, до речі, автору не бажано туди-сюди змінювати жанри, бо сайт тоді розпізнає це, як "підозрілу активність" і книга тоді зникає з усіх віджетів назавжди.

Показати 3 відповіді
Мар'яна Доля
09.05.2020, 22:55:37

Вікторія Задорська, Це точно)) Вік живи - вік учись))

avatar
Лія Щеглова
09.05.2020, 21:21:07

Дякую, Лесю, корисний блог, аби ж то всі автори відповідально визначали - було б легше обирати, що почитати. Бо зараз, враховуючи збільшення переліку жанрів на Букнет, орієнтуватися все одно складно. Хочеш обрати чисте фентезі, чисту фантастику і мусиш продиратися через любовний ажур. А це ж я знаю, що хороші роботи з цього жанру є. А хто не знає? Зазирнув та пішов, ошелешений любовною фантастикою...)))

Показати 5 відповідей
Мар'яна Доля
09.05.2020, 22:28:19

Лія Щеглова, Може,тоді якийсь новий термін придумають, як ото модернізм - постмодернізм)) Нова сучасна проза і стара сучасна проза))

avatar
Анна Дейна
09.05.2020, 20:29:02

Аплодую стоячи! Погоджуюсь із кожним словом.

Однак є ще один момент. У мене часто трапляється так, що текст наче знаходиться на межі жанрів. Наприклад магія, яка описана науково і логічно пояснена у межах того світу, де вона існує. Або, як у тексті, який я скоро публікуватиму - перша невеличка частина розповідає про час, коли героям 14-15 років; друга і подальші - коли їм уже 24-26. Відповідно разом із віком змінюються мотиви, бажання, погляд на життя. Як ви обираєте жанр і категорію читача у таких випадках?

Іще було б непогано розділити прозу за обсягом: коротка/середня/велика.

Показати 7 відповідей
Анна Дейна
09.05.2020, 22:10:41

Іван Дурський, Про такий варіант я геть забула (колись обговорювали це із знайомими прозаїками). Дякую, що нагадали.))

avatar
Любов
09.05.2020, 21:53:41

Дякую за такі детальні і простими словами пояснені відмінності між жанрами літературних творів. Чекатиму на Ваш допис про піджанри літературних творів. Я не філолог і писати оповідання-повісті-романи в майбутньому точно не планую (ну не дано це мені(( ), але для загального розвитку - чого б не ознайомитися :-)

Мар'яна Доля
09.05.2020, 21:58:45

Спасибі, що заглянули на вогник)) Рада, що ця інформація є цікавою не лише авторам, але й читачам!

avatar
Лана Іссан
09.05.2020, 21:01:11

Дякую, що пояснили. Це важливо.

Мар'яна Доля
09.05.2020, 21:04:10

Лана Іссан, Будь ласка! Рада, якщо інформація виявилася корисною!

avatar
Ліна Алекс
09.05.2020, 20:49:13

Роман, повість, оповідання (новела, так?) - теж пам'ятаю чіткий поділ ще зі школи, в основному за розміром.
Чекатиму блог про піджанри.
Ви молодець! Корисна інформація.

Мар'яна Доля
09.05.2020, 20:52:49

Ліна Алекс, Дякую! Так, за розміром поділяються, але не завжди, є деякі інші критерії, хоча частіше все ж за розміром, кількістю сюжетних ліній , персонажів тощо.

avatar
Moonraise Darkness
09.05.2020, 20:14:54

Корисний блог, дякую)

Ось яке питання: в чому різниця між коротким романом і традиційним великим за обсягом романом?
Бо у школі на літературі колись ніби вчили, що роман великий і в ньому детально розповідається про багатьох персонажів...

А ось тепер в багатьох оповіданнях ставлять жанр: "короткий любовний роман"... Це взагалі як? Чому тоді не новела, не оповідання, а саме роман, але короткий?
Письменники взагалі народ творчий і винахідливий))) Проте ось виявляється є чітка класифікація...

Показати 7 відповідей
Moonraise Darkness
09.05.2020, 20:37:27

Анна Дейна, Дякую, що пояснили)

avatar
Олена Когут
09.05.2020, 19:58:27

Лесю(Мар'яно)! Браво!! Розумна жінка!! Все чітко і зрозуміло навіть для нефілолога!! Це болюче питання Букнету! І мала б адміністрація таки прислухатися і придивитися!!! АЛЕ...... чи зможуть зійтися на небі всі зірочки в наших авторів, адмінів? Побачимо!!! Ви молодець!!! Доберіться таки до піджанрів!!

Мар'яна Доля
09.05.2020, 20:18:08

Олена Когут, Дякую! Дуже приємно почитати таку оцінку від колеги - філолога)) І сподіваюся, що зміни на краще обов'язково будуть.

avatar
Ворожеска
09.05.2020, 19:48:37

Дякую за такий грунтовний аналіз!) і маю питання: що робити з твором, у якого є і фентезійна складова (події у грі) і елемент фантастики (події умовно реального світу майбутнього)? Я поки втулила гумор та фентезі, бо воно там справді є)))

Показати 4 відповіді
Ворожеска
09.05.2020, 20:17:45

Мар'яна Доля, Ctrl+C, Ctrl+V - і ось маємо цілу армію магів))))

avatar
Ірина Ярошенко
09.05.2020, 19:58:45

Дякую за інформацію! Я сама інколи дивуюся тому, куди автори тулять свої твори, хоча буває трапляється таке, що у ньому є багато ознак різних жанрів, тоді, думаю, треба обирати той, що переважає. А взагалі, було б добре, коли обираєш жанр для твору, а тобі вискакує коротка характеристика, і вже зрозуміло, правильно ти обрав, чи ні.

Мар'яна Доля
09.05.2020, 20:16:59

Ірина Ярошенко, Так, я б теж таке хотіла))

avatar
Алиса Ольгич
09.05.2020, 19:51:12

Корисний блог! Все по поличках розклали. Дякую.
Я теж часто через брак жанрів на Букнет дивлюся, що вибрати, і обрати не можу просто тому, що жоден з наявних не підходить(((( Тому іноді дивно вимагати чітку відповідність жанрів, коли основних жанрів бракує (мова йде не про плутатину наявних, а саме про ситуацію, коли "твого" жанру немає)

Показати 2 відповіді
Алиса Ольгич
09.05.2020, 20:09:40

Мар'яна Доля, Так, нам замало)

avatar
Інка Вікторова
09.05.2020, 19:51:55

Хочу Вам подякувати за цей блог! Як на мене, все дуже чітко і змістовно написано)

Показати 2 відповіді
Інка Вікторова
09.05.2020, 20:08:38

Мар'яна Доля, Давайте) Дуже корисна інформація, бо я теж частенько висну перед вибором жанру))

avatar
Дар'я Новицька
09.05.2020, 19:49:00

Було б непогано, якби й на сайті різноманітність жанрів була у переліку. А не оті загальні обмеження...

Мар'яна Доля
09.05.2020, 19:58:54

Дарья Новицкая, Мені було б дуже цікаво почитати докладну статтю від адміністрації тут, у блогах, чи на Тегеграм-каналі, з чітким визначенням для кожного з існуючих жанрів. Щоб як шпаргалка була)) Бо в інтернеті скільки дослідників, стільки й думок. Але якщо є правила на Букнет, то ми вже будемо їх дотримуватися. Тільки б мати їх перед очима. щоб не плутатися))

avatar
Крися
09.05.2020, 19:51:31

Іноді важко визначити. Я думала, що "Ранок 22 століття" - це фантастика, інший світ - через сто років. Але теж попал під родачу та мені сказав один чоловік, що це фентезі. Тому в мене стоїть фентезі

Мар'яна Доля
09.05.2020, 19:55:21

Крися, Так, між фантастикою і фентезі дуже тонка грань)) Часом теж вагаюся. не знаю, куди приткнутися))

avatar
Леся Найденко
09.05.2020, 19:46:13

Дуже змістовно!
Я свого часу налажала саме з підлітками. Герої студенти, а я відіслала їх до підліткової прози, бо сама цікавилась подібними історіями у такому віці.
Як результат - один жанр заблоковано)
Не робіть так.

Мар'яна Доля
09.05.2020, 19:51:50

Леся Найденко, Дякую! Як кажуть, кожен вчиться на своїх помилках, я, як сама зіткнулася з цією проблемою, то вже стала уважніше визначати свої жанри))

Інші блоги
Знижка на дві книги! Чуттєва пристрасть❤️
Вітаю, мої чуттєві вогняні! Сьогодні діє — 20% знижки на обидві книги моєї шаленої дилогії Його всупереч та Всупереч усьому. Відпустити чи Вберегти. Книги можна читати окремо, але... навіщо?) Історія
Грибні пристрасті))
Вітання! І так у продовженні "Адаптація бездушності" у нас вирують грибні з'ясування стосунків між Марком та Кірою. От Кіра спробувала натякнути Марку на почуття за допомогою гриба псилоцибе синіючої)) "—
Вітаю!
Потрібні читачі для безкоштовного фентезійного роману - моєї першої книги. Розумію, що тут є особливі гурмани та серйозні критики з великим досвідом прочитаної літератури, але мені дуже важлива конструктивна критика, щоб
Флешмоб #фентезікохання й анонс новинки
Вітаю всіх! Так, тут черговий флешмоб, під котрий вже стартували дві новинки: від Кристини Асецької - ЗАМІЖ ЗА ЗНИКЛОГО й від Юлії Богути - ЕСМІНА. ТАЄМНИЦЯ КРИЖАНОЇ КОРОЛЕВИ Саме в цей флешмоб #фентезікохання
"Фестиваль Ночі" - зміна назви
Зверніть увагу: Відтепер "Фестиваль Ночі" називається "Свято Ночі". Ця назва більше відповідає естетиці твору, до того ж вона лаконічніше. Жанри, сюжет чи інші згадані в тексті назви залишаться без змін. Перепрошую,
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше