Хто такі графомани?

Питання зріло давно. Образливим словом маститі письменники горазді називати всіх початківців без розбору.  Кине так зневажливо - графоман. А ти сиди і думай, а в чім же різниця?

Зараз буду ділиться своїм субєктивізмом, як завжди. А ви в коментах підправите, якщо десь помиляюсь.

Отже, почитає буває людина якийсь роман - не важливо чи "Сутінки", чи "Гаррі Поттера" чи "50 відтінків Грея", і так йому не хочеться виринати з цього світу, так хочеться поділитись з іншими людьми своїми відчуттями казки, що сідає така людина, і творить вторинний твір за мотивами оригіналу. Але як і кожний вторинний твір, він позбавлений оригінальності, ідеї, шарму. 

Я все ж вважаю такі потуги ні чим іншим як графоманством. Але автори фанфіків іноді з цього жанру переростають в щось інше, без сумніву цікаве.  А буває так і зависають в рамках одного жанру. 

Другою ознакою графомана я назву не бажання вчитись. Напише автор якесь "що-небудь" і понесе його на публіку. Добрі люди глянуть і скажуть, от тут дірка в сюжеті, от тут речення кострюбаті. Що зробе людина, яка хоче розвиватись? Правильно. Сяде і перечитає твір, врахує поради. А графоман образиться, розкаже що його геніальність "непонялІ", або щей родичів гукне, щоб ті полайкали, типу гляньте як всі помиляються, а у мене вже три десятки зірочок. Але накрутка лайків мало коли рятує "юне дарування" коли справа дійде до комерційного статусу. Бо якщо і платну книжку будуть читати тільки мама з папою, то на тім багато не заробиш.

Сюди ж я б віднесла і те, про що писала в попередньому блозі (Достовірність в романі і чому без неї ніяк ).

При серйозному підході автор буде шукати інофрмацію, щоб написати справді вартісну і цікаву річ. Графоману досить поверхневих знань набутих в школі, все інше він буде підміняти фантазією, відірваною від реальності. Його захоплюють власні емоції і процес написання, а не можливість створити справді цікавий твір, який оцінять читачі. Ні ну звісно, якщо оцінять, то це прекрасно.

Але зазвичай, якщо взяти кілька романів з самвидаву написаних графоманом, то вияввиться що роки йшли, а рівень не ріс. Всі твори однакові, наповнені штампами, картонними дурилками-героями, обширними діалогами, і приперчені типовими комплексами автора.

З цього витікає третя ознака графомана -  письменник шукає оригінальні теми і вдосконалює їх,  Графоман на перший план виставляє гіпертрофовані власні комплекси - відкрийте будь-яку чоловічу графоманську книжку (пишу умисно, за для гендерної справедливості) -  герой крутий як варене яйце і Рембо в одному флаконі. Жінки падають до його ніг пачками, вороги трусяться і нервово гризуть нігті, гроші заробляються із швидкістю світла. Еволюції і розвитку героя - нуль цілих. 

Наступна ознака - відсутність сюжетної побудови на початку роботи. Тобто, графоман сідає до компьютера, бо мисля прийшла. Починає писати, а потім загрузає, бо сюжету не було. Він сам не знає, що його героїв чекає далі. ВІд того, не знає як ввести потрібних персонажів, як розвісити ті сам "рушниці на стіні", які вистрілять в третьому акті! Замість них зявляються непотрібні персонажі, які не несуть змістовних навантажень.  В героя міняється зовнішність і характер. І часто густо такі твори так і залишаються не дописані, бо зрештою втрачається інтерес, а плану твору як не було такі немає.

В окрему категорію варто виділити тих, хто катастрофічно боїться, що його шдевр вкрадуть. Він реєструє і перереєстровуа авторсікі права, і надсилає у видавництва тільки куценькі фрагменти. Навіть синипсис і той може забоятись повністю відкрити, щоб буває хто не злямзив ідею.

 

 

 

15 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Олег Шульган
12.04.2020, 18:06:22

Запрошую вас у свій світ роману) Можливо вам буде цікаво сучасний любовний роман, написаний чоловіком)

Анна Пахомова
12.04.2020, 19:41:21

Олег Шульган, Дякую за запрошення, та в свою чергу рекомендую до прочитання мій блог "Маркетинг на Букнет", де я зібрала популярні способи розкрутити свою книжку, уважно перечитайте коментарі, які доповнюють блог там і про типові помилки новачків теж йде мова
https://litnet.com/uk/blogs/post/104567

avatar
Іван Дурський
07.04.2020, 01:35:53

Згідно ваших слів:
Багато незавершених творів — графоман.
Одноманітність від книжки до книжки — графоман.
Конвеєр фанфіків — графоман.
Брутальний герой (і в жіночих жанрах також) — графоман.
Так розкатати половину літнету, вотпаду та ще кількох письменницьких платформ — це ще треба вміти. Обожнюю ваші блоги!

Показати 6 відповідей
Іван Дурський
11.04.2020, 01:02:32

Ну, не цікавий – то не цікавий. Якось переживу. Головне, щоб вміння вести конструктивну дискусію вам було цікаве. Бо виходить не дуже.
А, стосовно, рекомендацій, що мені читати, а що ні – то вже розберусь сам. Без ваших порад.

avatar
Tokashi Nakadzima
10.04.2020, 08:20:34

Цікавий блог) Прочитав і дізнався страшну правду - Анджей Сапковський виявляється графоман та й Желязни теж) Ще таке суб*єктивне питання назріло... Ви себе відносити до письменників чи до графоманів?

Показати 5 відповідей
Анна Пахомова
10.04.2020, 23:10:14

О, а до чого тут рівень інтелекту? Хіба я про це щось казала? Чи вам заздрісно, що хтось може написати цілих 17 оповідань аж за 24 місяці?

avatar
Лана Іссан
06.04.2020, 21:39:16

Цікава стаття. Дякую. Справді важлива тема. Проаналізувала себе. Таки ні, не знайшла в себе таких ознак. Згідна з автором, що графоман не обдумує довго ідею, не шукає достовірну інформацію. Просто хаотично пише, бо йому хочеться. І часто сам не знає , чим закінчиться історія, яка головна думка мала бути донесена до читача.

Показати 2 відповіді
Tokashi Nakadzima
10.04.2020, 22:59:47

Лана Іссан, За два роки Пахомова пише 23! твори - Донцова дубль два і це не графоманство? Або в автора квантовий процесор замість мозку, або ж авторка пише бо їй хочеться. Визначтеся вже зі своїми штампами "експерти"...

avatar
Maria Lee
10.04.2020, 16:20:58

Я б не відносила авторів фанфіків до графоманів. До письменників їх, звісно, теж не віднесеш, але інколи береш дві роботи - фанфік та оригінальний твір (неважливо, наскільки новою є його тема і т. п), і розумієш, що автор фанфіку заморочився набагато більше, ніж автор, так би мовити, повноцінної книги. Без дірок у сюжеті, роялів у кущах, пустопорожніх персонажів й іншого добра. Такі фанфіки пошукати треба, та вони все ж є.

Показати 2 відповіді
avatar
10.04.2020, 20:26:48

Maria Lee, От я теж таке зустрічала серед авторів фанфіків, але все ж думаю вони графомани, здебільшого. Я зустрічала справді одержимих людей Потеріаною, вони строчать без кінця варіанти і так! Майстерно строчать!!!. Але свого, чогось не пишуть... Звідси взагалі випливає висновок, що письменником ти себе можеш назвати тоді, коли створиш по-справжньому унікальний твір - хай один! Але такий, якого до тебе не було... Всі решта потуги по калькуванню чужих сюжетів на свій манер, то певно лише удавання...

avatar
Ана-Марія Еріш
07.04.2020, 09:49:50

Круто. Я графоман тому, що маю кілька книг "В процесі" і отримую кайф від написання. Ще й пишу багато)))
Мммм

Показати 2 відповіді
Ана-Марія Еріш
07.04.2020, 11:43:03

От і я про то) Просто тут так розписані ознаки графоманів. Та майже всі попадають під якийсь критерій)

avatar
Тарас Ковальчук
06.04.2020, 21:53:23

Ха! Я думав, що моя лінь - то недолік для творчості. А тут виходить навпаки. Постійне бажання писати - ознака графоманства. На одне відлягло ахах)

Показати 2 відповіді
Тарас Ковальчук
06.04.2020, 22:46:34

Анна Пахомова, В мене проблема протилежна описаній тут. Я постійно придумую нові історії, обдумую як їх напишу, а от сісти писати буває ну дуже неохотно. Іноді приходиться заставляти самого себе) Ваші блоги дуже цікаві й корисні, дякую)

avatar
Устина Цаль
06.04.2020, 17:30:30

Знаєте, але серед прозаїків їх менше, бо жанр вимагає неабияких зусиль, а графомани здатні лише на тяп-ляп. А от зайди на якийсь поетичний сайт чи потусуйся трохи на поетичних читаннях, там половина римують "кров-любов" чи "неба-тебе", напишуть чотири сумні рядки, бо хлопчик-дівчинка покинув, і вважають то високою поезією, гідною нагород, збірок, похвал. Страшно нестерпні люди.

Показати 2 відповіді
Senja Aleksandra
06.04.2020, 20:35:23

Устина Цаль, Хах! Яке щастя, що хтось про це говорить!

avatar
Ана Пест
06.04.2020, 19:31:11

Мої твори якось назвали графоманством))))) Я тоді шукала в собі ознаки графомана)))) Деякі риси знайшла)))), окрім патологічного бажання писати багато і неважливо про що.))) Я досить довго обмірковую кожен сюжет, перед тим, як втілити його у письмовому вигляді.
Чудовий блог, Аню!

Анна Пахомова
06.04.2020, 19:44:34

Так обізвати - багато розуму не треба)) це у нас вміють)

avatar
Стефанія Лін
06.04.2020, 17:00:18

Вірно підмічено)))

Анна Пахомова
06.04.2020, 18:21:59

Дякую

avatar
Moonraise Darkness
06.04.2020, 17:16:38

Графома́н (від грец. γραφω — «пишу» + μανία — «потяг», «хвороблива схильність») — людина, що має сильний, часто хворобливий, потяг до письменництва, але не має відповідних здібностей.
Межа між графоманом і письменником вельми нечітка...
Найяскравішими рисами графомана є значна літературна активність (багато пише) та жадання слави й уваги. Графоман постійно пропонує родичам і знайомим, або навіть і зовсім стороннім людям читати свої твори, незважаючи навіть на негативну реакцію. (с. з Вікіпедії)
Блог загалом розкриває цю тему більш детально)

Анна Пахомова
06.04.2020, 18:19:57

А який письменник не жадає слави?)))) Тому так, грань не чітка

avatar
Буяна Іррай
06.04.2020, 17:25:05

Шикарно розписали всю сутність цього слова! Дякую!

Анна Пахомова
06.04.2020, 18:18:38

Дякую що почитали)

Божечки, а я завжди думала, що графомани, то люди, які просто крадуть чужі ідеї та видають їх за свої...

Анна Пахомова
06.04.2020, 17:38:56

То плагіатори))

Інші блоги
Знижка на одну з моїх перших книг
Вітаю, любі читачі і читачки! Знижки продовжуються! Сьогодні ловіть -15% на роман “Не хвойда”. Це ніжна і терпка історія, яка змусить вас пережити миті тепла, тривоги, насолоди! Запрошую! Анотація: Він
Ну, що ж поговоримо?
Всім привіт, я людина, яка почала писати книги. І я хочу поділитись з маленькою історією, що до написання цієї книги. Я створюю цикл, де знаходиться багато персонажів. І мені подобається, коли в книгах велика кількість
Як долаєте втому?/ілюстрації до глави
Привіт, любі читачі та відвідувачі блогу! Що ж, глава під назвою «Сила тяжіння» роману «Коли сонце не зійде» нарешті вийшла! Вибачаюсь за довгу затримку. Я пірнула з головою в роботу і не мала часу ні не написання,
"Третя сила" 2-й розділ уже в доступі
Старший жрець і його головний помічник - велетенська ящірка-біоробот на ім'я Улінт - змушені ховатися серед боліт. Підземна база з інкубаторами знищена, та Старший жрець не полишає надії розшукати Владику. І не просто надії
Декілька фрагментів глав "Ніколи разом"
Привіт всім. Я знову вам представляю ще декілька фрагментів з книги у співавторстві з Вікторією Лукашук "Ніколи разом". Анотація книги: Діана: У мене була мрія приїхати в Київ, вчитися у престижному ВНЗ і
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше