Як і коли треба писати? Думки з приводу.

Якось випало мені бути присутньою на тренінгу для письмеників-початківців, де одна пані з ряду письменників відомих і просунутих навчала молодь, як творити сюжети. Краще, аби персонаж не просто пішов, а перестрибнув через високий паркан, а там на вулиці мало не втрапив (або втрапив) під авто, когось збив з ніг і т. д. 

Так, безперечно, цікавіше, захопливіше. Карколомний сюжет. Але. Чи так правдивіше? Чи характерна така поведінка для характеру, психотипу цього героя (пройдіться сюжетом, як він говорить, як виглядає, що говорять про нього інші, які його дії - усе ж бо має грати)? Наші літературні герої,  безперечно, творяться з життя. Письменник має бути спостережливим. Ця риса мусить бути в ньому присутня з народження. Бо інакше - складно. А коли спостерігаєш, та ще й мислиш, то там щось почув, там побачив і з каледоскопу різних подій ти, юний письменнику, як колись у дитинстві у мозаїці чи пазлах, твориш свій малюнок. Колись і я цим грішила. Адже ще в школі звідкись появилося й жило в мені переконання, що я писатиму. Проте, коли бралася за писання, не знала про що писати. Сюжет не складався. Все якось плоско виходило. Стала писати вірші, бо то як фотографії стану душі. Клац-клац і в слові ось вже є картинка. Проте після того як мої вірші жорстко розкритикував на літературній студії в університеті один маститий серед студентів поет, я, огірчена почутим, прийшла у свою кімнату і люто знищила все написане. І, мало того, убила в собі поета, бо дала собі обітницю: "Я ніколи не писатиму віршів". І відтоді справді не написала жодного вірша. Проте коли згадую ті, котрі завчила напам'ять і можу прочитати й тепер, то з висоти свого нинішнього досвіду можу сказати, що вони були непогані.

Та повернімося до того тренінгу. Він був добрий в цілому. І молодь хапала поради, як гарячі пиріжки. Але... Я сама, вже проживши добрячий шмат життя, прийшла до висновку іншого: зовнішній сюжет має бути логічним, істинним, а відтак наповнений внутрішнім знанням письменника, змістом, правдою життя. Письменник точно має знати, що хоче донести до читача. Які вагомі сентенції? Які знання? Яку мудрість? До письменника треба дорости внутрішньо, стати мудрим. Треба, щоб ці знання, ця мудрість тебе розпирали внутрішньо і штовхали тебе в спину, щоб ти не мав спокою й постійно крутилися в голові думки: "Я мушу про це написати..." Згадалося тут, як колись наш класик-гуморист мудрий Остап Вишня приліпив собі над столом листок паперу, на якому написав: "Про що я, нещасний, мушу думати й писати?" І далі йшов перелік.

На моє переконання, саме такий підхід є правильним. Коли ти, звісно, маєш намір не дешеве чтиво творити, а істинну мудру прозу. Герой в сюжеті не просто бігає й рве з відчаю листки паперу, когось голосно ображає, а то й береться за пістоль, йде на злочин. Треба писати, як він до такого стану приходить. Все має бути вмотивованим та істинним. Чи то він  холерик по своїй натурі, чи то у нього такий зашквар образи на когось, чи випливає почуття провини, прокидаються в ньому давні образи. І так, вочевидь, діє, має діяти тільки цей герой.  Інший у такому ж становищі повівся б геть інакше. Чи не так?

Ці типажі з конкретними характерами ходять і живуть посеред нас, ми їх щодня бачимо. Письменник так чи інакше, але думає над їхніми діями і вчинками і ставить собі питання: "Чому?" Як і в житті: "Я ж бо така добра, така уважна, така дбайлива, така гарна, чому ж він, гад такий, йде від мене?"  

Непроста річ - писати книжки. Не за славою, не за модою, не за статусом треба гнатися, а за внутрішнім порухом своєї душі. Маєш знання, склалося все з типажами й тим, як вони діють - пиши. Не маєш, читай, шукай, живи і прийде час, коли все складеться. А складеться тоді, коли ти зрозумієш, що ти письменник. Самовизначишся остаточно. Повіриш у себе. Отоді все піде. Бажаю всім успіху.

Два слова про те, що почала викладати на сайті. Я початківець у прозі. Хоч завжди багато писала. Але клалося все в шухляду. Чому? Бо не мала віри в себе. Сумнівалася, чи варто виносити ОЦЕ на люди. Не мала, зрештою внутрішньої свободи. Бо журналістика - це вічний невпинний марафон, де ти знаєш все про вся і всіх, а заглибитися в себе нема коли. Тож більше публікувалося публіцистики. Є декілька книжок. А до прозаїка, вважаю, треба внутрішньо дорости. Тепер, переконана, що доросла. Теми моїх творів стоять у черзі та ще й нетерпляче пхають одна одну: "Я перша!" "Ні, я!" Тож дай Боже нашому теляті вовка з'їсти! І вам усім, дорогі колеги, того ж зичу! На порозі багатого вечора перед Василем бажаю щиро: хай вам і ведеться, і множиться і пишеться! А читачам так читається, як добра вода при спразі п'ється! Щасти! І велика дяка всім, хто створив цей сайт, хто над ним працює і хто його наповнює!

8 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Орест Орест
12.11.2020, 21:40:08

Я Вас розчарую тут кожен місяць зявляється людина яка задає схожі питання. Спільнота та читачі тут і взагалі на подібних платформах специфічні. Причина масовість і того все залежить від того, що Ви захочете писати для себе чи за гнутися під лайки. Якщо публіка не є високоінтелектуальною то і писати для неї потрібно просто та шаблоно. Короткі речення, пройтий сюжет. Найпопупулярніше за просту дівку бються два альфача. Бос підлегла. Візьміть мрію середньостатистичної жінки вдало вийти заміж помножте на три і розкажіть про це.

avatar
Лана Іссан
12.11.2020, 21:27:24

Цікавий допис. Погоджуюся, що варто писати тільки те, що дійсно хочеш донести до людей, що може принести комусь щось хороше. Хоч тут теж справа смаків. Хтось хоче і просто задля розваги щось почитати, не надто замислюючись. Звісно, буває, що і юні особи мають, що сказати. Але, переважно, дійсно треба більше досвіду, щоб написати щось дійсно варте, яке буде мати вагу і завтра і далі. Успіхів вам.

avatar
Zinkevych Ihor
12.11.2020, 17:21:53

Не все так просто, але на все свій час. І я зараз не про творчість. Що я маю на увазі? Зрозумієте, коли проведете тут більше часу.
Зараз настала тенденція приходу сюди думаючих людей, а це тішить.
Головне не втратити той потенціал десь на середині дороги. Життя - це не лише письменництво, а паузи це хорочий час для переосмислення, хіба не цю ідею ми несемо?
ПС Це добре, коли ви написали, що прийшло розуміння того, що не писати не зможете. Головне тепер не попасти в залежність зірочок і чисел. Хоча, судячи з вашого способу мислення (тут наголос - не результатів і висновків) вам це не так сильно грозить. Але потрібно пам'ятати, що другою найбільшою небезпекою для автора є небезпека не бути почутим. І тут потрібно мати ще більше терпіння ніж у випадку із тими ідеями і суттю, які несуть небезпеку в першому етапі - а саме ненаповненістю творів.
Але все приходить до тих, хто вміє чекати.

Інна Прохорова
12.11.2020, 20:22:54

Zinkevych Ihor, Як правильно ви сказали:" все приходить до тих, хто вміє чекати".

avatar
Марта Грейс
12.11.2020, 19:43:00

О публіцистику люблю. Навіть сама хотіла б якусь збірку. Я б навпаки сказала що журналістика змушує заглиблюватись у себе, змушує приміряти на себе чужі емоції. І це великий плюс, що можеш поспілкуватись із будь-якими людьми, і часто не на приємні теми, це збагачує. Дякую за блог, було цікаво. Згодна з вами що потрібна логічність. В тому і постає проблема як зробити логічним динамічний сюжет? Який ще до всього, має йти за кривою то добре то поганою Важкувато.

avatar
Марко Войт
12.11.2020, 15:21:19

Шкода, що таких дописів у блогах на Букнеті так мало. Чимало авторів, продукуючи однотипні романи пачками, пишуть про те, як їх засвербіло, що вони побачили чи почули. І мало хто здатен осягнути, що для того, щоб добре писати - треба багато що з описуваного пережити. А ще треба слухати людей. І не тільки слухати, а й чути. Журналістський досвід дає чимало плюсів, але й має свої мінуси - шаблонні фрази, притуплення відчуттів, втому від того, що всім допомогти не можеш, як би того не хотів. Але тепер я точно навідуватимуся на Вашу сторінку, оскільки Ваш світогляд мені імпонує.

avatar
Ліна Алекс
13.01.2020, 13:12:26

Дуже гарні поради і побажання, мудрі слова, нехай вам так само щастить з письменництвом! Не кожна книга, я вважаю, має повчати, але кожна - писатися від душі, від серця, тільки тоді читачі відчують й пройматимуться долею героїв, співчуватимуть їм.

Людмила Марчук
13.01.2020, 23:26:24

Lina Alex, Добрий вечір. Згодна з вами. Я теж не вважаю, що книга має повчати. У ній мають бути знання. Автор має виходити з книжкою тоді, коли є що сказати.Удачі вам.

Дякую вам. Я вперше прочитав блог іншої людини до кінця. Серед тієї нісенітниці з промокодами, ваш текст як ковток. Удачі та натхнення.
Христос Народився!

Людмила Марчук
13.01.2020, 23:23:54

Анатолий Танцюра, Доброго вечора! Спасибі й вам за розуміння та співзвучність. Важко жити, коли багато носиш в собі, а нема кому виповісти. Важко коли монолог і монолог. Хочеться діалогу. Удачі вам!

Інші блоги
Запрошення на безстроковий марафон
Шановні колеги по перу! Запрошую прийняти участь у безстроковому марафоні. Що означає безстроковий? Читайте далі, зрозумієте. На марафон приймаються закінчені твори. НЕ має значення: - платні, чи ні (але враховуємо,
День народження в мене, а знижка та подарунки вам)
Так-так. Сьогодні в мене той самий день, коли всі щось мені бажають)) І хоч я не дуже його люблю та все ж це гарна нагода запланувати знижку і роздати вам подаруночки. Тож сьогодні цілий день діє знижка 20% на мою книгу Сільська
Трішки новин і анонс))
Вітаю усіх, хто зазирнув! Поки Колюсик продумує стратегію зваблення та приборкання колючої Цибулинки - я тремчу та страшенно хвилююся. Сьогодні, 29 травня, опублікую останній безкоштовний розділ своєї книги "Шантаж з
Моя Перша ДилогІя На Букнет!
Хвилююсь, сильно. В мене тремтять долоні і трохи плутаються думки, бо це моя перша дилогія на Букнет. І от опівночі на вас чекає одразу п'ять глав від Ліри, щоб завтра ми змогли продовжити вже з новою частиною - ОБИРАЮ СЕБЕ. Молодіжка
Саша та Настя ❤️
Вітаю, друзі! В нас з'явилося багато новеньких ❤️ Тому для тих, хто не встиг побачити візуал героїв з "Ворона", публікую знов. А тим, хто вже бачив нашу солодку парочку, пропоную пригадати: Саша Сильний, мужній,
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше