З тільки що прочитаного: Макс Кідрук

Нещодавно написала у Фейсбуці відгук на нову книгу Макса Кідрука "Доки світло не згасне назавжди", несподівано моя розповідь викликала справжню дискусію, у тому числі й пролунало питання, що я в цілому думаю про творчість цього популярного українського письменника.

А поскільки я його твори прочитала майже всі ( за винятком деяких ранніх про мандрівки, і ще не дійшли поки руки до "Бота"), то можу пригадати, чому нас вчили у вузі на курсі літературної критики і приміряти на себе цю роль))

Отже, спершу про всі прочитані мною романи , по кілька слів про те, що особливо сподобалося і запам'яталося. Насамперед скажу, що автор це цікавий, сюжети в нього дуже захоплюючі, над книгою не занудьгуєш однозначно. Не всім ( за моїми спостереженнями) подобаються у нього "відступи в науку", коли пояснюються ті чи інші явища - психологічні, технічні і т д. Також багато хто лає Кідрука за відсутність хепі-ендів ( але мене теж за це критикують, тому тут я його розумію)).

Я б поділила для зручності усі прочитані мною книги автора на "пригодницько-мандрівницько-виживальні" ( "Твердиня", "Де немає Бога", "Жорстоке небо") і такі собі "міські трилери" ( "Не озирайся і мовчи", "Зазирни у мої сни", "Доки світло не згасне назавжди").

У першій групі мені найбільше сподобалася "Твердиня" - дуже цікаво було читати про загублене у джунглях місто і роздивлятися фотоілюстрації, я взагалі люблю, коли от так  органічно поєднується вигадка і правда. До речі, забігаючи трохи наперед, у "Доки світло..." Кідрук пішов ще далі - там цілий мобільний додаток, де можна прочитати додаткові сюжетні відгалуження і навіть поспілкуватися з героями. "Жорстоке небо" не дуже зайшло, хоча моєму чоловіку сподобалося ( це не дивно, зважаючи на те, що він колишній авіамоделіст та обожнює літаки)). "Де немає Бога"  - твір сильно написаний, проте залишив по собі дещо депресивний настрій. Так що у випадку саме з цим романом я приєднуюся до гурту тих "доморощених критиків", які волають - "Ну хоч когось у фіналі залиште вже живим"!

А взагалі книги другої групи - "страшилки-трилери"  сподобалися більше,  і змушували про себе думати довше. Дуже подобається, як автор грає на певних психологічних струнах, і в деякі моменти під час читання реально починаєш відчувати себе на місці персонажа, тому що сам колись переживав дещо подібне. Ну може, це я такий невротик,  не знаю. Але після  "Не озирайся і мовчи" був такий момент, що треба було поїхати ліфтом у незнайомому будинку, а я пішла пішки.  Коли починаєш вірити у правдоподібність вигадки автора - це ж справді круто)) І розумієш, що це всього лиш фантастика, та автор так вдало поєднує найменші деталі реального життя ( наприклад, ретельно описує місто Рівне, в якому живе Марк, його вулицю, будинок, школу, все, що він робить і про що думає день за днем) із  тим дивним світом, у який він може потрапляти - що хоч не хоч, а починаєш  з недовірою поглядати на різних незнайомців))

Але ще більше мені сподобалася книга "Зазирни у мої сни" - і знов були моменти, коли в реалі після прочитання книги я  мало не волала від страху, як мій малий говорив уві сні, або раз встав уночі і пішов кудись спросоння... знову виникало те саме відчуття достовірності. Ну і взагалі тема сновидінь досить цікава, про неї можу говорити довго. Наприклад,  багато з того, про що я  написала, чи ще напишу, мені банально наснилося. Причому так, що ти спиш і чуєш, як хтось тобі диктує і показує картинки, а ти повторюєш, щоб не забути, ключові фрази. Тобто це не сон-фантазія, а ніби й справді підключаєшся до якогось невідомого джерела інформації.  ( Сподіваюся, після цього блогу мені не порадять звернутися до психіатра))

Тому і найновіша книга "Доки світло не згасне назавжди", в якій теж продовжується тема снів і роботи нашого мозку, виявилася для мене цікавою. А ще один актуальний ключовий момент - це  тема, яку можна вважати у фантастичній літературі однією із "вічних", про  що багато авторів писали і  чимало ще напишуть - це можливість ( чи неможливість) людині повернутися у минуле і змінити щось у ньому. У цьому романі також реальні події ( які є дуже динамічними і  для багатьох із нас актуальними - наприклад, стосунки батьків і дітей) химерно переплітаються з сюжетною лінією, яка є фантастичною. І от скажу, що мені не дуже сподобалося - це саме оці страшні істоти, які ганяються за героїнею у її снах, втечі, погоні і т д - воно цікаво, і, мабуть, гарно виглядало б на екрані, але саме у цій історії хотілося б більше не екшну, а трилеру класичного - коли немає ніяких потойбічних істот, а все одно дуже страшно. Ну от мені чомусь ці "зомбі" заважали)) А, і ще - коли з'явився герой "Не озирайся і мовчи", це був дуже гарний хід, але потім у мене склалося враження, що автор спішив дописати книгу, і ця лінія якось "зіжмакалася" і вийшло трохи не те, що хотілося б прочитати мені. Пишу це і сміюся, бо сама час від часу отримую коменти до своїх творів - про те, що читачі зовсім не такого очікували і я не виправдала їх сподівання. Так що, критиком легко бути, коли сам не пишеш. І про фінал - наперед думала, що все буде погано, але вийшло, що і не погано, і не добре, а кожен читач може домислити сам, що буде далі. І це є гуд))

А ви читали твори цього автора? Які ваші враження?

10 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Polonynka
28.11.2019, 14:28:25

Авжеж, Кідрук пише захопливо. Читаєш і відірватися не можна. Проте чимало його ідей доволі дискусійні. Зокрема, мені так накипіло "Не озирайся і мовчи", що само собою з'явилося бачення, як би то мало бути насправді: https://litnet.com/uk/book/1-ne-ogrizaisya-pomovch-b74813

Мар'яна Доля
28.11.2019, 18:01:59

Polonynka, О, це цікаво, обов'язково почитаю ваш твір! Там ще й еротика у вас))

avatar
Олександр
27.11.2019, 19:58:50

Бот - сильно, експресивно, захоплююче. Майже без слабких місць. Хоч в деяких місцях дещо нечіткі акценти або суперечлива мотивація, проте це моє враження. Великий плюс.

Мар'яна Доля
28.11.2019, 07:13:30

Олександр, Треба й собі нарешті узятися до "Бота")) Дякую за відгук!

avatar
Natalie Tandryk
21.10.2019, 09:12:48

Дякую за Ваш відгук. Дуже цікаво було читати. Якраз у мене руки дійшли лише до «Бота» і «Доки світло не згасне назавжди». При чому про Бот розповіла людина, далека від літератури і я зрозуміла, що робить Кідрук: змушує читати механіків, електриків, програмістів, а тих, хто і так читає «підсаджує» на наукову фантастику, змушує задуматися про науку. І це, як на мене, геніально:) Оскільки «Бота» читала давненько, то поділюся свіжими враженнями від «Доки світло...». На початок маю до Вас питання: чат доступний лише з Марком? Бо я після використання усіх піктограм і прочитання книги була трішки розчарована, що писатися можна тільки з Марком, а він, оскільки я не читала книги «Не озирайся і мовчи», не той герой, у кого хочеться щось запитати. А от зомбі якраз мене не розчарували. Єдине, звісно, якби не було тих дивних рухів і очей. Але погоджуюся, значно моторошніше було б, якби вони мали вигляд просто людей і поводилися б як люди. Бо елемент фантастики нівелював страх. Але найбільше сподобалася лінія стосунків і психологічна складова. Вміє автор перетягнути читача на бік героя. Кінцівка не розчарувала теж. Майже хеппі енд, адже знову ж таки Рута може вийти з коми. Надія є;)

Мар'яна Доля
21.10.2019, 09:51:55

Natalie Tandryk, Дякую за ваш відгук! Повністю з вами погоджуся, в мене чоловік взагалі не любитель художньої літератури, більше читає якусь спеціальну, по своїй професії, нонфікшн і т д. А тут прочитав "Жорстоке небо", бо це про літаки. а він з дитинства ними цікавиться. В результаті, потім і іншими книгами Кідрука зацікавився. Так що це дійсно гарний спосіб привабити читачів - давати їм якусь цікаву інформацію, окрім, власне, пригодницького сюжету. Хоча частина моїх знайомих незадоволені цими "науковими" відступами, так що всім таки не вгодиш)) Ваші враження від "Доки світло.." теж поділяю. Якщо вам ця книга сподобалася, то "Не озирайся і мовчи" теж можете сміливо читати, не пожалкуєте.

avatar
Марта Грейс
27.09.2019, 12:17:29

Була колись на презентації книги Кідрука "Бот", по закінченню її не купила. Не моя історія, хоч він і хороший письменник. Враження які склались про нього, як про людину технаря і бізнесмена. Він класно працює над своїм брендом. Ні дня на одному місці. Постійні презентації після запуску. В процесі постійні промо акції. Пропрацьовує інформацію для книги, фактаж. В нього все продумано, все підточено. Але не вистачає якоїсь магії в творчості. Після цього якось мені не читається. І чомусь мені здається, що в нього розроблені цілі алгоритми щодо впливу, сюжету і т.д) Щодо Коельо, бачила зачепили його в дискусії. Читала його взахльоб років 10 тому. Якісь добрі і теплі спогади про нього. Як про молодість до якої вже не повернешся. Одна редакторка назвала його творчість перехідною літературою. Між розважальною і більш серйозною. Він надихає прочитати щось більше, заохочує читача. І я повністю з нею згодна, дуже влучно сказано. Можна сказати це його місія)

Мар'яна Доля
27.09.2019, 13:37:57

Марта Грейс, Згодна з вами, Коельо підіймає глибокі філософські теми, але у доступній формі))

avatar
Стефанія Лін
27.09.2019, 10:16:26

Почала читати "Не озирайся і мовчи", але чогось поки тільки почала. Не знаю чому чому, адже тема з тих, які люблю читати. Поки відклала, повернусь пізніше, можливо настрій був не підходящий))

Мар'яна Доля
27.09.2019, 11:03:14

Стефанія Лін, Якщо повернетеся до читання, буде цікаво дізнатися ваші враження))

avatar
Іра Савчук
27.09.2019, 01:36:23

Читала один твір «Не озирайся і мовчи» із-за згадки в творі моєї улюбленої співачки Анни Трінчер. Я була в захваті. Мені дуже сподобалося. Я не жалію, що завдяки Ані познайомилась з цим автором. Я, блін, читати боялася, бо страшно було. Дуже хочу читати ще його твори.

Мар'яна Доля
27.09.2019, 07:14:35

Іра Савчук, О, таки хоч один мій однодумець знайшовся))

avatar
Лія Щеглова
26.09.2019, 20:47:04

Наскільки я помітила, то читацька аудиторія України з цим авторам поділилася на два табори: тих, хто у захваті від кожної його книги, і тих хто не сприймає його творчість. Я відношуся до другою. Кажу не з порожніх слів, адже чесно читала і все ж шукала, від чого тут шаленіти? Стикалася навіть з агресією з цього приводу: як, мовляв, ти можеш казати, що він погано пише. Я можу. Якщо я витратила свій час на читання та лишилася розчарована, кажу, як є. Я розчарована.

Твердиня написана ніби для даунів. Автор, на мою думку вважає своїх читачів за геть неосвічених, яким треба все розжовувати, навіть, що таке прості числа. Ніби не було чим заповнити ефір, та вирішив заповнювати сносками та бородатими анекдотами. Використовувати чужі анекдоти у своїй творчості - ознака поганого тону, рівно як і вважати своїх читачів глупішим за себе, любимого.

Зареклася ж брати його до рук я на книзі Зазирни в мої сни. Тут вже було краще з заповненістю і не маявся автор, вигадав, чим заповнювати сторінки. Але я остаточно для себе визначилась, що воно мені не лізе. Не хочу ані таких тем, ані таких проблем, ані таких кінцівок.

Певно я просто не його читацька аудиторія))

Показати 7 відповідей
Лія Щеглова
26.09.2019, 22:43:40

Мар'яна Доля, Ілюзія і Чайка - найулюбленіші)

avatar
Tory_Chameleon
26.09.2019, 19:25:59

Все більше хочеться почитати цього автора) Кідрук чомусь мимо мене пройшов... Нічого не знала, не знала про нього, а тут раптом куди не глянь - всі про нього пишуть і говорять.
P. S. Ех, іноді заздрю людям, які навчалися/навчаються на спеціальностях, пов'язаних з літературою

Показати 7 відповідей
Мар'яна Доля
26.09.2019, 20:27:57

Tory_Chameleon, Так, у мене з домочадцями та сама проблема)) Щодо заробітку, то не знаю, чи можна письменництвом багато заробити? У нас в Україні - навряд. Але теж за мільйонами не женуся, якби мені запропонували хоча б таку досить скромну зарплату, як я отримую на своїй основній роботі, тільки треба було б сидіти вдома і писати книги - то я б зраділа))

Інші блоги
“чи мріяли ви коли-небудь жити без мрій?”
Абож, мрія єдине що в нас є.
Вступне слово
Всім привіт! Я Саша, але надалі я стану вам відома як Фата Моргана (що означає "морський міраж", і я стану яскравим видінням, що спалахне над водою вашої душі та перетвориться у найпрекраснішу реальність!). Тож, нумо знайомитися! Я,
Оповідання за вашими ідеями!
Таксь, друзі, я навіть не очікувала, що буде такий фідбек, але мені дуже приємно! Буду робити так - одне оповідання на тиждень, кожен понеділок о 16:00. Буду відмічати ваш нік в анотації, та кожен твір буде у циклі коротких
Дві найбільші знижки! Гарячі та норовливі!
Вітаю, мої любі читачі!!! СЬОГОДНІ ДІЮТЬ НАЙБІЛЬШІ ЗНИЖКИ На 2 книги!!! «Мій норовливий зведений брат» ❤️ НАЙБІЛЬША ЗНИЖКА 15% — Я гадала ми подружимося, а ти… — Подружимося? — Він розреготався.
Візуалізація 10 розділу "Квіти в темряві"
Десятий розділ — є початком всіх інтриг в книзі. Меланта досі не може підпустити до себе Аскольда, хоч й сумнівається, опісля їх перерваної ночі. Стіни чужі, а люди — дивні. Лаврін починає віднаходити в собі ніжні почуття
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше